Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Palta: Matkailun toipuminen on jäänyt kilpailijamaita jälkeen

Matkailun toipuminen koronasta on jäänyt Suomessa merkittävästi kilpailijamaita jälkeen, kertoo Palvelualojen työnantajat Palta. Palta vetoaa eduskuntaan, jotta maahantulorajoituksista luovuttaisiin.

– Vaarana on, että menetämme matkailussa markkinaosuuksiamme pysyvästi kilpailijamaille, kun markkinoita jaetaan uudestaan, varoittaa Paltan pääekonomisti Martti Pykäri tiedotteessa.

Hänen mukaansa uutinen on huono niin kuljetus- ja matkailupalveluiden kuin useiden matkailijoista riippuvaisten kuluttajapalveluiden kannalta.

Suomen koko vuoden matkailutulot eivät yllä näillä näkymin vielä tänä vuonna kasvuun. Matkailutulot ovat jäämässä vuoden jälkimmäisellä puoliskolla lähes kolme miljardia euroa alle vuoden 2019 tason. Huhti-kesäkuun matkailuviennin arvo oli Suomessa vain 14 prosenttia vuoden 2019 tasosta.

Palta huomauttaa, että Ruotsissa ja Saksassa on alkuvuodesta päästy jo noin 40 prosenttiin ja Tanskassa 24 prosenttiin toissa vuoden tasosta.

Matkailu avautunut laajalti Euroopassa

Matkailuviennillä tarkoitetaan ulkomaisten matkailijoiden Suomessa käyttämää rahaa.

– Eduskunnan tulee hylätä hallituksen esitys maahantulorajoitusten jatkamisesta vuoden loppuun asti. Rokotekattavuus on Suomessa jo hyvällä tasolla, ja matkailu on avautunut laajasti muualla Euroopassa, Pykäri perustelee.

Rajoitusten jatkamiselle ei hänen mukaansa ole enää ole perusteita. Pykäri vetoaa, että suomalaisten yritysten täytyy pystyä vastaamaan matkailukysynnän kasvuun tasaveroisesti muiden maiden kanssa.