Ministeriöt selvittävät, voiko Netflixin ja HBO:n kaltaiset suoratoistopalvelut pakottaa investoimaan suomalaisiin tuotantoihin

Ministeriöiden työryhmä antaa selvityksensä elokuun 2022 loppuun mennessä. AFP / LEHTIKUVA

Markus Heikkilä / STT

Opetus- ja kulttuuriministeriön sekä liikenne- ja viestintäministeriön yhteinen työryhmä selvittää mahdollisuuksia laajentaa audiovisuaalisten tuotantojen rahoituspohjaa, ministeriöt kertovat tiedotteessaan.

Ministeriöiden asettaman työryhmän tehtävänä on selvittää EU:n audiovisuaalisen mediapalveludirektiivin (AVMS) mediapalveluiden investointivelvollisuuteen liittyvät toteuttamismallit ja niiden vaikutukset.

Käytännössä tämä tarkoittaisi EU-direktiiviin perustuvaa mahdollisuutta vaatia suoratoistopalveluilta, kuten Netflixiltä ja HBO :lta, investointeja suomalaisiin tuotantoihin.

Suoratoistopalveluilta perittävät rahoitusosuudet voidaan direktiivin artiklan 13.2 mukaan toteuttaa sisällöntuotantoon ja oikeuksien hankintaan tehtävinä suorina sijoituksina tai kansallisiin rahastoihin maksettavina osuuksina.

Velvoite on käytössä yhdeksässä maassa

– Kotimaisilla sisällöillä on tärkeä rooli suomalaisille. Niiden kilpailukyvystä täytyy pitää huolta. Onkin hyvä, että työryhmä selvittää EU-lainsäädännön mahdollistamien velvoitteiden vaikutukset nyt tarkasti, liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) sanoo tiedotteessa.

Direktiivin mahdollistaman sääntelyn kautta tuleva lisärahoitus olisi ministeriöiden arvion mukaan 6–20 miljoonaa euroa vuosittain.

Ministeriöiden mukaan useat Euroopan maat suunnittelevat AVMS:n mahdollistaman investointivelvollisuuden käyttöönottoa. Eurooppalaisten valtiollisten elokuvaorganisaatioiden kattojärjestön EFAD:n mukaan se on jo käytössä Kroatiassa, Tshekissä, Saksassa, Ranskassa, Portugalissa, Espanjassa, Sloveniassa, Italiassa ja Belgiassa.

– Pidän tärkeänä, että selvitämme kaikki keinot, joiden avulla voimme vahvistaa Suomen luovien alojen toimijoiden kilpailukykyä. Tavoitteena on vauhdittaa koko audiovisuaalisen sektorimme asemaa kansainvälisessä kilpailussa, toteaa tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) tiedotteessa.

Ministeriöiden työryhmä antaa selvityksensä elokuun 2022 loppuun mennessä.

Kommentoi

Mainos: K-Citymarket Päiväranta ja K-Citymarket Kolmisoppi

Anna ajallesi arvoa - kaikki ostokset yhdellä kertaa Kuopion K-Citymarketeista. Kaupungin laajimmat valikoimat valitaan huolella ja ammattitaidolla

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut