Rikollisryhmän epäillään tuoneen huumeita runsaan kuuden miljoonan euron arvosta – epäillyt ovat KRP:n mukaan syyllistyneet muihin huumausainerikoksiin, joihin kytkeytyy Mantaqa-jengi

Rikollisryhmän epäillään tuoneen Suomeen huumausaineita runsaan kuuden miljoonan euron arvosta, kertoo keskusrikospoliisi (KRP). Nyt valmistuvassa esitutkinnassa rikollisryhmän epäillään tuoneen Ruotsista yhteensä noin 40 kiloa kokaiinia ja noin 100 kiloa amfetamiinia sekä useita kiloja ketamiinia.

KRP on tutkinut laajaa rikoskokonaisuutta yhteistyössä Länsi-Uudenmaan, Sisä-Suomen ja Helsingin poliisilaitosten kanssa.

Poliisi takavarikoi esitutkinnan aikana yhteensä noin kilon kokaiinia, noin 25 kiloa amfetamiinia sekä noin 3 500 Subutex-tablettia. Lisäksi poliisi takavarikoi useita ampuma-aseita, joista osa oli sarjatuliaseita. Takavarikoitujen huumausaineiden katukauppa-arvo on yli 750 000 euroa.

Epäiltyjä on kaikkiaan yli 20

Nyt valmistuva esitutkintakokonaisuus koskee yli kahtakymmentä rikoksesta epäiltyä henkilöä, joista seitsemän on edelleen vangittuina.

– Lähettävässä päässä törkeistä huumausainerikoksista epäillään kahta henkilöä, ja vastaanotto- ja levityspäässä Suomessa on ollut useita ryhmiä, joissa epäiltyjä on kaikkiaan yli kaksikymmentä, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kimmo Sainio KRP:stä tiedotteessa.

Useiden henkilöiden epäillään varastoineen ja levittäneen huumausaineita pääkaupunkiseudulla ja Keski-Suomessa.

Sainion mukaan epäillyt ovat toimineet rikoksissa järjestelmällisesti, muun muassa säilyttäneet huumausaineita ja aseita varastoissa eri puolilla pääkaupunkiseutua ennen edelleen levittämistä.

Huumausaineiden levittämiseen ja välittämiseen käytettiin useampaa salattua viestisovellusta.

KRP:n mukaan kaksi pääepäiltyä, joiden epäillään toimittaneen huumausaineita Ruotsista Suomeen, ovat syyllistyneet Ruotsissa törkeisiin huumausainerikoksiin, joista heidät on tuomittu elokuussa pitkiin vankeusrangaistuksiin. Tuomiot eivät ole vielä lainvoimaisia Ruotsissa, ja henkilöt odottavat luovutusta Suomeen.

Lisäksi avunannosta törkeään huumausainerikokseen epäillään henkilöä, joka on toiminut pitkään avustajana rikosasioissa muun muassa useissa huumausainerikoksiin liittyvissä kokonaisuuksissa.

Tutkinta on osa laajempaa rikoskokonaisuutta

Tutkinta liittyy suureen rikoskokonaisuuteen, jonka eri esitutkintoja tullaan käsittelemään muun muassa Keski-Suomen, Itä-Suomen ja Kouvolan käräjäoikeuksissa.

Tuomioistuinten ratkaisujen mukaan rikoksesta epäillyt ovat syyllistyneet viimeisen vuoden aikana muihin törkeisiin huumausainerikoksiin, joihin kytkeytyy rikollisryhmä, joka käyttää poliisin tietojen mukaan itsestään Mantaqa-nimeä.

KRP kertoi toukokuun lopussa, että Mantaqan ympärille rakentuneen ryhmän epäiltiin vastaanottaneen 185 kiloa marihuanaa Latviasta.

-

---------------

Korjattu aiempaa uutista klo 14.32: Poistettu myös-sana toiseksi viimeisestä kappaleesta. Aiemmin jutussa luki, että epäillyt ovat syyllistyneet myös muihin törkeisiin huumausainerikoksiin.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut