Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Teollisuuden uudet tilaukset lisääntyivät elokuussa vauhdilla – kasvua lähes 50 prosenttia

Teollisuuden uudet tilaukset kasvoivat elokuussa peräti 48 prosenttia vuodentakaisesta, kertoo Tilastokeskus. Tammi-elokuussa kasvua kertyi 30 prosenttia. Uudet tilaukset lisääntyivät kaikilla teollisuuden päätoimialoilla.

Myös teollisuustuotanto kohosi selvästi. Elokuussa työpäiväkorjattu teollisuustuotanto nousi 4,4 prosenttia viime vuoden elokuusta. Kausitasoitettu tuotanto lisääntyi 1,4 prosenttia verrattuna heinäkuuhun.

Uudet tilaukset kasvoivat elokuussa eniten metalliteollisuudessa, jossa tilausten arvo oli 62 prosenttia viime vuotta suurempi. Paperin sekä paperi- ja kartonkituotteiden tilaukset lisääntyivät lähes kolmanneksella.

Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist muistuttaa, että viime vuoden elokuun vertailutaso on vaisu. Teollisuuden tilauskannan elpyminen ei ollut vielä kunnolla alkanut.

– Tänään julkistettu lukema on silti aidosti vahva, eikä rajua nousua pysty selittämään pelkällä vertailuvuoden vaisuudella. Uusien tilausten arvoon tulee tällä hetkellä vahvaa nostetta sekä hintojen noususta että tilausmäärien kasvusta, Appelqvist kirjoittaa tiedotteessaan.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäen mukaan teollisuuden tuotantoluvut ja uudet tilaukset kertovat Suomen teollisuuden pysyneen varsin hyvässä vireessä.

– Saksassa ja Ruotsissa teollisuustuotanto laski ja uusien tilauksien virta heikkeni elokuussa, mutta vastaava notkahdus ei iskenyt Suomeen, Kuoppamäki kirjoittaa.

Teollisuustuotanto kohosi eniten metsäteollisuudessa

Teollisuustuotanto kohosi vuodentakaiseen verrattuna eniten metsäteollisuudessa, lähes kymmenen prosenttia. Myös metalliteollisuudessa sekä sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa oli huomattavaa kasvua.

Metsäteollisuudessa tilastoitiin kuitenkin hivenen laskua heinäkuuhun verrattuna. Eniten tuotanto nousi metalliteollisuudessa.

Kuoppamäki ennakoi, että talouskasvu nojautuu lähitulevaisuudessa teollisuutta enemmän palvelusektorin varaan, sillä yhteiskunnan avautuminen ja vankka kuluttajien luottamus mahdollistavat patoutuneen kulutuskysynnän nousun.

Tilastokeskus huomauttaa, että voimakkaat heilahtelut ovat tyypillisiä teollisuuden uusia tilauksia koskevassa tilastossa. Elokuuta on edeltänyt kuitenkin vahvaa kasvua myös aiempina kuukausina.

Puutavaran viennissä hurja hyppy

Tullin ennakkotilaston mukaan Suomen tavaraviennin arvo kasvoi elokuussa 16 prosenttia viime vuoden elokuuhun verrattuna. Vienti ylsi 5,1 miljardiin euroon.

Eniten vientiä kasvatti metsäteollisuus. Puutavaran viennin arvoon tilastoitiin 78 prosentin kasvu. Paperin ja kartongin vienti nousi 19 prosenttia ja sellun vienti 36 prosenttia.

Teollisuuden koneiden ja laitteiden viennin arvo oli vuodentakaisella tasolla. Sähkökoneiden ja -laitteiden vienti nousi viisi prosenttia, mutta kuljetusvälineiden viennin arvo laski 31 prosenttia.

Tuonti nousi elokuussa 22 prosenttia ja oli arvoltaan 5,7 miljardia euroa.