Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Poliisi yrittää vielä kerran pyydystää ja nukuttaa loukkaantuneen emokarhun Joensuussa

Itä-Suomen poliisi yrittää vielä kerran pyydystää ja nukuttaa Joensuun Enossa pentujensa kanssa liikkuvan naaraskarhun. Karhulla on jalassaan pienpetoraudat, jotka yritetään poistaa.

Operaatio alkaa maanantaina ja kestää enintään kolme viikkoa.

Pyydystämisessä käytetään niin kutsuttua kyttäysmenetelmää, poliisi kertoo tiedotteessaan. Karhu yritetään pyydystää ampumalla sitä nukutuskiväärillä haaskaa hyväksikäyttäen.

Luonnonvarakeskus antaa tehtävässä virka-apua poliisille.

Poliisin mukaan karhu vapautetaan, jos rautojen poisto onnistuu ja on todennäköistä, että eläin pystyy jatkamaan luonnossa elämäänsä. Jos karhun vammat kuitenkin ovat vakavat, se lopetetaan eläinsuojelulain perusteella. Molemmissa tilanteissa päätöksen tekee eläinlääkäri.

Poliisi sai ensimmäiset havainnot emokarhun ja neljän pennun pesueesta heinäkuun alussa. Loukkaantunutta karhua yritettiin tuolloin pyydystää pyyntihäkillä.

Pyydystäminen ei onnistunut, minkä jälkeen poliisi teki lopetuspäätökset koko pesueesta. Myöhemmin lopetuspäätös kohdistettiin vain emokarhuun.

Lopettamispäätös tehtiin eläinlääkärien arvioinnin pohjalta. Poliisin kanta on aiemmin ollut, että loukkaantuneen karhun pelastamiseksi ei ole vaihtoehtoja.

Karhuista ei ole ollut vaaraa ihmisille

Poliisin mukaan lievempiä keinoja päädyttiin vielä yrittämään, sillä emokarhusta pentuineen on saatu tarkka paikkatieto sekä havaintoja, joiden mukaan emo on pystynyt huolehtimaan sekä itsestään että pennuistaan loukkaantumisesta huolimatta.

Karhupentue ei ole myöskään aiheuttanut vaaraa alueella liikkuneille ihmisille tai liikenteelle.

Poliisi kertoo pyytäneensä asiantuntijan arvioita muun muassa siitä, miten mittava kirurginen toimenpide karhun jalan operointi maastossa olisi ja millaiset toipumismahdollisuudet eläimellä olisi ilman kivunlievitystä ja antibioottien antomahdollisuuksia.

Karhulta yritetään poistaa raudat kirurgisesti maasto-olosuhteissa, jos se on mahdollista. Poliisin mukaan toimenpide olisi suorittajille vaativa ja vaarallinen.

Jos karhun pyydystäminen ei onnistu lainkaan, poliisi harkitsee uudelleen, miten asiassa jatketaan eteenpäin, tiedotteessa kerrotaan.

Itä-Suomen poliisi kertoo myös saaneensa torstaina tutkimustiedot loukkaantuneista karhuista, jotka lopetettiin elokuussa Lieksassa ja Sonkajärvellä. Molemmat olivat saaneet pyyntiraudat jalkaansa.

Poliisin mukaan molemmilla karhuilla pyyntiraudat olivat niin syvällä jalan sisällä, ettei niitä olisi saatu pois ilman kirurgiaa.