Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Taleban varoitti Yhdysvaltoja hallinnon horjuttamisesta – tapaavat ensi kertaa vetäytymisen jälkeen

Äärijärjestö Talebanin edustajat varoittivat lauantaina Yhdysvaltoja olemaan horjuttamatta Afganistanin Taleban-hallintoa. Talebanin ulkoministeriö Amir Khan Muttaqi kertoi afganistanilaiselle uutistoimisto Bakhtarille Yhdysvaltojen ja Talebanin kaksipäiväisen tapaamisen ensimmäisenä päivänä, että hyvät suhteet Talebaniin ovat kaikkien eduksi ja että Afganistanin nykyisen hallituksen heikentäminen aiheuttaisi ongelmia.

Muttaqi sanoi Yhdysvaltojen myös auttavan afganistanilaisten rokottamisessa koronavirusta vastaan.

Talebanilla ja Yhdysvalloilla on tänä viikonloppuna ensimmäinen tapaaminen kasvotusten sitten Yhdysvaltain joukkojen vetäytymisen Afganistanista. Yhdysvallat ei ole kommentoinut Talebanin ulostuloa.

Viikonlopun tapaaminen ei tarkoita, että Yhdysvallat tunnustaisi Taleban-hallinnon. Yhdysvaltain ulkoministeriö kertoi ennakkoon, että Talebania aiotaan penätä kunnioittamaan naisten ja tyttöjen oikeuksia ja muodostamaan laajapohjainen hallitus.

Taleban otti vallan Afganistanissa elokuussa samaan aikaan, kun Yhdysvaltain vetäytyminen maasta oli loppusuoralla. Kansainvälisesti tunnustetun hallinnon romahtaminen ja Talebanin valtaannousu tapahtui niin nopeasti, että Yhdysvallat ja muut länsimaat joutuivat järjestämään lyhyellä varoitusajalla suuren määrän evakuointilentoja pääkaupunki Kabulista.

Yhdysvallat haluaa kansalaisensa pois

Talebanin valtaannousun jälkeen Afganistanissa on ollut useita iskuja, joista viimeisimmässä, perjantaina shiiamoskeijaan tehdyssä iskussa kuoli yli 60 ihmistä. Väkivaltaisuuksien lisäksi maan talous on romahduspisteessä, kun kansainvälinen apu on katkaistu, ruoan hinta nousee ja työttömyys kasvaa vauhdilla.

Muttaqin mukaan Taleban haluaa tavata Yhdysvaltojen lisäksi muiden maiden edustajia keskustellakseen Afganistanin vaikeuksista. Hän sanoi Taleban-hallituksen olevan sitoutunut hyviin suhteisiin muiden maiden kanssa ja tekevän yhteistyötä.

Ennen tapaamista Yhdysvaltain ulkoministeriö painotti, että Yhdysvalloille tärkeintä on saada turvallinen kulku yhdysvaltalaisille ja muille, jotka haluavat lähteä Afganistanista. Lisäksi Yhdysvallat haluaa varmistaa, ettei Afganistan anna "terroristien" toimia maaperällään.