Tshekin miljardööripääministeri hävisi sittenkin – tulos kääntyi niukasti keskustaoikeistolaiselle liittoumalle

Tshekissä pääministeri Andrej Babish näytti vielä lauantaina alkuillasta olevan vahvoilla jatkokaudelle maan parlamenttivaaleissa. Tilanne kuitenkin romuttui ääni ääneltä, kun muutoinkin niukka ero kakkosena tulleeseen liittoumaan ensin kapeni, ja lopulta Babishin ANO-liike jäi kakkoseksi.

Oikeistolaisen kansalaisdemokraattisen puolueen, keskustaoikeistolaisen TOP 09:n ja kristillisdemokraattien vaaliliitto sai noin 27,8 prosenttia äänistä, kun Babishin ANO keräsi noin 27,2 prosenttia. Kolmanneksi tulleen, piraattipuolueen ja STANin muodostaman ryhmän tulos oli reilut 15 prosenttia, joten ansiosta oppositioliittoumat saavat parlamenttiin enemmistön.

– Näyttää siltä, että kumpikin demokraattinen liitto saa aikaan enemmistön parlamenttiin. Mitä todennäköisimmin tämä tarkoittaa, että Babishin on mentävä, sanoo Masarykin yliopiston politiikan tutkimuksen laitoksen johtaja Otto Eibl uutistoimisto AFP:lle.

Neljänneksi suurimman äänisaaliin sai Vapaus ja suora demokratia - puolue, vajaat 10 prosenttia.

Äänestyprosentti oli noin 65 prosenttia, mikä on enemmän kuin edellisissä parlamenttivaaleissa vuonna 2017. Tuolloin lukema jäi alle 61 prosenttiin.

Monet äänestäjät immuuneja korruptiolle

Pandoran paperit -tietovuodossa nimetty Babish haki toista peräkkäistä voittoa ANO-liikkeelle. Pandoran papereiden mukaan miljardööripääministeri oli käyttänyt veroparatiisipalveluja ostaakseen kiinteistöjä Etelä-Ranskasta vuonna 2009. Babish on kieltänyt syytökset.

Eibl ei usko, että Pandoran paperit vaikuttivat merkittävästi vaalitulokseen.

– Korruptiotapauksia on ollut tähän mennessä niin paljon, että monista äänestäjistä on tullut niille immuuneja.

Babish ei ole skandaalin keskellä suinkaan ensimmäistä kertaa. Häntä on kritisoitu vahvasti muun muassa korruptiosta ja maan oikeuslaitoksen itsenäisyyteen puuttumisesta. Myös Euroopan komissio on tutkinut Babishin toimia.

Syksyn 2017 vaalivoiton jälkeen ANO-liike joutui hakemaan hallituskumppania puoli vuotta Babishin petosepäilyjen vuoksi.

Babishia on viime aikoina kritisoitu myös koronakriisin huonosta käsittelystä. Tshekki on kärsinyt koronapandemiasta pahoin. Maa oli maailmanlaajuisten kuolleisuus- ja tartuntatilastojen kärjessä useita viikkoja alkuvuodesta 2021.

Huonon koronatilanteen keskellä Babishin poliittiset vastustajat alkoivat saada enemmän kannatusta. Pääministeri sai kuitenkin pidettyä johtonsa kannatuskyselyissä.

Mitä tekee presidentti?

Tällä hetkellä Babish johtaa vähemmistöhallitusta, jota kommunistinen puolue tuki. Nyt kommunistinen puolue sai lähtöpassit parlamentista ensimmäisen kerran sitten toisen maailmansodan, sillä se ei onnistunut saamaan vaadittavaa viiden prosentin osuutta äänistä.

Uuden pääministerin nimeää Venäjä-mielinen presidentti Milos Zeman, joka on Babishin vanha liittolainen. Presidentin kanslian mukaan Babish tapaa presidentin sunnuntaina aamulla.

Zeman oli jo etukäteen arvioinut valitsemansa Babishin muodostamaan hallituksen.

Vaalit voittaneen liittouman Petr Fiala on kuitenkin painottanut, että hänen mandaattinsa uuden hallituksen muodostamiseen on vahva ja että presidentinkin on otettava se huomioon.

Mainos: Savon Sanomat

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut