Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kansa Irakissa toivoo, että kaduilla olisi vähemmän aseita ja enemmän turvallisuutta, arvioi Suomen Irakin-suurlähettiläs

Irakissa äänestetään tänään parlamenttivaaleissa. Vaalien jälkeisistä hallitusneuvotteluista odotetaan etukäteisarvioissa pitkiä. Äänestystä sävyttää Irakin turvallisuustilanne, joka on yhä hyvin epävakaa, sillä väkivaltaiset iskut eri puolilla maata ovat arkipäivää.

Irakin parlamentissa on kaikkiaan 329 edustajaa. Maan perustuslain mukaan neljännes paikoista varataan naisille.

Kansainvälinen yhteisö, EU mukaan lukien, lähettää paikalle vaalitarkkailijoita. Mukana on myös suomalaisia.

Suomen Irakin-suurlähettiläs Matti Lassila pitää yhtenä vaalien keskeisenä kysymyksenä, miten parlamentti ja maan tuleva hallitus pystyvät edesauttamaan jokapäiväisen elämän turvallisuutta.

– Minusta tuntuu, että tavallinen kansalainen ja äänestäjä toivovat, että kaduilla olisi vähemmän aseita ja enemmän turvallisuutta.

Väkivalta jatkuu yhä

Irak on äärijärjestö Isisin vastaisen sodan jäljiltä runneltu maa, jossa korruptio rehottaa, eri väestönryhmien väliset jännitteet ovat korkeat ja jälleenrakennettavaa on paljon. Maa toipuu sodasta Isisiä vastaan, jonka valta-asema kukistui vasta runsaat kaksi vuotta sitten.

Ulkopoliittisen instituutin viime keväänä julkistetun Irak-katsauksen mukaan maan turvallisuutta heikentävät Isisin ja muiden ääriliikkeiden lisäksi lukuisat maassa toimivat militiaryhmät eli Kansan mobilisointiyksiköt, jotka taistelivat Isisiä vastaan. Näitä yksiköitä on syytetty esimerkiksi ihmisoikeusrikkomuksista ja mielivaltaisista pidätyksistä.

– On myös muita ryhmien välisiä yhteenottoja, ja ne voivat alkaa heimojen välisistä kiistoista ja päätyä aseistettujen ryhmien välisiin yhteenottoihin, Lassila kuvailee tilannetta.

Nuori väestö, jonka pitäisi löytää työtä

Irakilaisia on nelisenkymmentä miljoonaa. Etniseltä taustaltaan arabeja on Yhdysvaltain tiedustelupalvelun CIA:n keräämien tietojen mukaan noin 75–80 prosenttia ja kurdeja 15–20 prosenttia väestöstä. Loppuosa väestöstä kuuluu pieniin vähemmistöihin, kuten jesideihin. Lähes kaikki irakilaiset ovat muslimeja. Noin kaksi kolmesta on shiiamuslimi ja noin joka kolmas sunnimuslimi.

Irakilaisväestö on nuorta, sillä lähes kuusi kymmenestä irakilaisesta on korkeintaan 24-vuotias, mutta 65-vuotiaita tai sitä vanhempia on vain alle viisi prosenttia väestöstä. Irakilaisten mediaani-ikä on hieman yli 20 vuotta.

Maailmanpankin kokoamien tietojen mukaan maan työttömyystilanne on hankala ja alkoi kehittyä heikompaan suuntaan kymmenisen vuotta sitten. Suurlähettiläs Lassila pitääkin työllisyyspolitiikkaa keskeisenä.

– Voimakkaan väestönkasvun seurauksena työpaikkoja pitäisi luoda ihmisille paljon, mutta niiden luominen ei ole aivan niin yksinkertaista kuin usein toivottaisiin.

Tehtävää Irakissa sinällään olisi.

– Tiet, vesi, sähkö, energia, rakennukset; kaikkea voitaisiin modernisoida ja jälleenrakentaa sodan jäljiltä. Enemmänkin kyse on siitä, mitä priorisoidaan, Lassila listaa.

Koronan vaikutukset

Koronapandemia on hiljentänyt Irakissakin yhteiskunnallista toimintaa ja kuormittanut terveydenhuoltoa.

Yhdysvaltalaisen Johns Hopkins -yliopiston seuranta kertoo, että koronaviruksen aiheuttamia tautitapauksia on vahvistettu runsaat kaksi miljoonaa ja tautiin liitettyjä kuolemia on raportoitu yli 22 000. Rokotettuja on toistaiseksi vain vähän, sillä täysin rokotettuja on alle kahdeksan prosenttia irakilaisväestöstä.

– Me elämme yhä edelleen Isisin torjumisen tai voittamisen jälkimainingeissa, ja lisäksi on tämä pandemia, joka hidastaa paluuta normaaliin, Lassila summaa maan tilannetta.