Libanonin tuhoisan satamaräjähdyksen tutkinta keskeytettiin jälleen

Viime vuoden elokuussa tapahtuneessa satamaräjähdyksessä kuoli yli 200 ihmistä. Myös suuri osa kaupunkia kärsi vaurioita. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Libanonin pääkaupungissa Beirutissa viime vuonna tapahtuneen tuhoisan satamaräjähdyksen tutkintaa johtanut tuomari joutui keskeyttämään jälleen työnsä tiistaina.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat tuominneet keskeytyksen poliitikkojen yrityksenä vältellä oikeutta.

Myös syyskuussa tuomari Tarek Bitar joutui keskeyttämään tutkinnan entisten ministerien jätettyä hänen vaihtamistaan koskevan kanteen.

Entisiä ministereitä on epäilty laiminlyönnistä ennen elokuussa 2020 tapahtunutta satamaräjähdystä. Kaupungin satamaan huolimattomasti varastoidun ammoniumnitraatin räjähdyksessä kuoli yli 200 ihmistä. Lisäksi tuhansia loukkaantui, ja suuri osa kaupunkia kärsi vaurioita.

Myös Bitarin edeltäjä Fadi Sawan joutui ensiksi keskeyttämään tutkinnan, ja lopulta hänet vaihdettiin helmikuussa. Tätä on laajalti kritisoitu poliittisena puuttumisena asiaan.

Ihmisoikeusjärjestöt ja räjähdyksen uhrien omaiset pelkäävät, että tutkinnan tuorein keskeytys on alkusoitto Bitarin poistamiselle.

Satamaräjähdyksen tutkinnassa ei ole tähän mennessä tunnistettu ketään rikoksentekijää. Vaatimukset kansainvälisestä tutkinnasta ovat kasvaneet, mutta viranomaiset ovat tämän torjuneet.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut