Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

KKO piti päätekijän 11 vuoden tuomion voimassa Cannonball MC Ulvilan huumekauppajutussa – mies jätti suurimman kiinnijäämisriskin muille, mutta sai isoimman taloudellisen hyödyn

Korkein oikeus (KKO) piti torstaina voimassa päätekijän 11 vuoden vankeustuomion rikollisjärjestö Cannonball MC Ulvilan huumekauppajutussa. Toisen keskeisen tekijän tuomio lyheni vuodella yhdeksään vuoteen.

KKO:n ennakkopäätös liittyy liivijengiläisten pyörittämään huumekauppaan, josta Satakunnan käräjäoikeus antoi tuomion vuonna 2018.

Käräjäoikeudessa Ulvilan Cannonballia johtanut Tino Zerak Ilmari Raja sai huomattavasti matalamman tuomion, 4,5 vuotta. Vaasan hovioikeus puolestaan tuomitsi hänet 11 vuoden vankeuteen. Ryhmän upseerijäsenenä toiminut Janne Tapio Alamäki sai käräjillä kymmenen vuoden tuomion, joka pysyi hovissa.

KKO:lle tekemissään valituksissa Alamäki ja Raja vaativat, että heidän rangaistuksiaan alennetaan. Lisäksi Alamäki vaati, että rangaistuksen mittaamisessa ei sovelleta koventamisperustetta.

Lain mukaan muun muassa rikoksen tekeminen osana järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa voi olla koventamisperuste.

Huumeita levitettiin suuret määrät Tor-verkossa

KKO:n mukaan 33-vuotias Raja ja 32-vuotias Alamäki levittivät suuret määrät huumeita Tor-verkossa olleilla Vauhtimaja- ja Vauhtitaivas-myyntipaikoilla.

– Kauppapaikkojen yhteenlaskettu myynti noin viiden kuukauden ajalta on ollut 166 551 euroa. Levitystavan johdosta huumausaineita on voinut päätyä myös alaikäisten ostettavaksi, KKO toteaa ennakkopäätöksessään.

KKO:n mukaan Raja jätti suuremman kiinnijäämisriskin aiheuttaneet tehtävät muiden hoidettavaksi. Huumekaupasta tullut taloudellinen hyöty päätyi pääasiallisesti Rajalle. Näin ollen KKO katsoi Rajan syyllisyyden suuremmaksi kuin Alamäen.

"Tuntuva vaikutus rangaistukseen"

KKO katsoi alempien oikeusasteiden tavoin, että rikokset oli tehty osana järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa, mikä voi olla koventamisperuste. Ennakkopäätöksessä viitataan KKO:n aiempaan ratkaisuun, jonka mukaan koventamisperustetta voidaan käyttää, vaikka samat seikat olisivat jo vaikuttaneet siihen, että rikos on katsottu törkeäksi.

Huumerikoksissa rangaistusta voidaan myös ankaroittaa, jos rikos on tehty osana huumausainerikoksen laajamittaiseen tekemiseen erityisesti järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa. KKO:n mukaan samojen seikkojen käyttäminen sekä ankaroittamis- että koventamisperusteena edellyttää perusteen poikkeuksellista korostuneisuutta.

Asiassa esitetyn selvityksen mukaan huumekauppa on Cannonball MC:n tärkein tulonlähde, KKO katsoo.

– Korkein oikeus katsoo edellä lausutun nojalla, että koventamisperusteen vaikutuksen rangaistukseen tulee olla tuntuva, vaikka rangaistus on asiassa jo muutoinkin mitattava rangaistusasteikon yläpäästä, ennakkopäätöksessä sanotaan.