Yön uutiskooste | Etätyösuositus päättyy tänään, Hallitusviisikko neuvottelee huvenneista Veikkaus-rahoista, Norjan jousiasehyökkäyksestä epäiltyä tekijää esitetään vangittavaksi tänään

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Etätyösuositus päättyy tänään

Koronaviruspandemian vuoksi annettu etätyösuositus päättyy tänään. Valtiovarainministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö esittivät syyskuun lopulla etätyösuosituksen päättämistä lokakuun 15. päivänä.

Ministeriöiden arvio tuolloin oli, että tähän päivään mennessä rokotuskattavuus olisi lähellä valtioneuvoston asettamaa tavoitetta.

Aiemmin suosituksen oli suunniteltu päättyvän lokakuun alkuun mennessä. Ministeriöiden mukaan suosituksen jatkaminen antoi työpaikoille mahdollisuuden "joustavaan siirtymiseen lisääntyvään etä- ja läsnätyön yhdistämiseen yhteistyössä henkilöstön kanssa".

Vuosaaren palkkamurhajutussa kuullaan uutena todistajana murhasta aiemmin tuomitun miehen leskeä

Vuosaaren palkkamurhan hovioikeuskäsittelyssä kuullaan tänään uutena todistajana yhden murhasta aiemmin tuomitun miehen leskeä.

Syyttäjä on kutsunut Satu Anderssonin todistamaan, koska Anderssonista ilmestyy ensi kuussa kirja, jossa hän ennakkotietojen mukaan puhuu nyt syytteessä olevan ex-jengipomo Keijo Vilhusen liittymisestä murhaan.

Syyttäjän mukaan Vilhunen oli ruotsalais-turkkilaisen ammattirikollisen Volkan Ünsalin murhan järjestäjä. Vilhunen on kiistänyt syytteen.

Aiemmin käräjäoikeus hylkäsi Vilhusen murhasyytteen, mutta tuomitsi Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion elinkautiseen.

Hallitusviisikko neuvottelee huvenneista Veikkaus-rahoista

Hallituksen johtoviisikko on koolla tänään pohtimassa, miten Veikkauksen rahoista maksettavien avustusten jättämää aukkoa tulisi tilkitä. Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) ei ennen neuvotteluja uskaltanut luvata täysimääräisiä korvauksia kaikille edunsaajille.

Kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) julkaisi tiistaina listan kulttuurialan 18 miljoonan euron leikkauksista, joka herätti alalla tyrmistystä. Pääministeri Sanna Marin (sd.) moitti Kurvista listan julkistamisesta ja ilmoitti SDP:n haluavan, että kulttuurileikkaukset perutaan.

Norjan jousiasehyökkäyksestä epäiltyä tekijää esitetään vangittavaksi tänään

Norjan Kongsbergin jousiasehyökkäyksestä epäiltyä 37-vuotiasta miestä on määrä esittää tänään vangittavaksi.

Keskiviikkona tehdyssä iskussa kuoli viisi ihmistä ja haavoittui kolme. Norjan turvallisuuspoliisin mukaan teko on ollut terroristinen, mutta teon tarkempia motiiveja ei ole vielä avattu, vaan miehen kuulustelut jatkuvat. Poliisi kertoi aiemmin, että teosta epäilty mies oli kääntynyt islaminuskoon ja hänellä oli yhteyksiä radikaaleihin piireihin.

Mies on syntynyt ja kasvanut Norjassa mutta on Tanskan kansalainen.

Norjan uuden pääministerin Jonas Gahr Stören on määrä vierailla Kongsbergissä tänään, kertoo sanomalehti Verdens Gang. (Lähde: NTB–TT)

Yhdysvaltain ex-presidentti Bill Clinton sairaalaan tulehduksen vuoksi - edustajan mukaan paranemaan päin

Yhdysvaltain entinen presidentti Bill Clinton on joutunut sairaalaan tulehduksen vuoksi, kertoo tämän edustaja Twitterissä.

Demokraattipresidentin edustajan Angel Urenan mukaan tiistai-iltana sairaalahoitoon joutunut Clinton on paranemaan päin ja hyvällä mielialalla. Hän kertoo presidentin olevan kiitollinen lääkäreille, hoitajille ja henkilökunnalle kalifornialaissairaalassa saamastaan loistavasta hoidosta.

Tviitin mukaan Clintonin sairaalaan joutuminen ei liity koronavirukseen.

Boeingin entinen testilentäjä sai syytteen vakaviin turmiin joutuneisiin 737 Max -koneisiin liittyen

Yhdysvalloissa lentokonevalmistaja Boeingin entinen testilentäjä on saanut syytteet ilmailuviranomaisen harhaanjohtamisesta Boeingin pahamaineisen 737 Max -lentokonetyypin sertifioinnin yhteydessä.

Oikeusministeriö kertoi tiedotteessaan testilentäjän antaneen ilmailuviranomaiselle väärää, epätarkkaa ja puutteellista tietoa uudesta lennonhallintajärjestelmään kuuluneesta osasta. Samaisen osan uskotaan olleen vuoden 2018 ja 2019 lentoturmien taustalla.

737 Max -koneet olivat vuosina 2018 ja 2019 vakavissa lentoturmissa, joissa kuoli lähes 350 ihmistä.

Syytteistä päätti torstaina syyteharkintaa tekevä liittovaltion suuri valamiehistö Texasissa. (Lähde: AFP)

Italialaistuomioistuin keskeytti italialaisopiskelijan surmaan liittyvän oikeudenkäynnin - syytettynä neljä Egyptin turvallisuuspalvelun jäsentä

Italialaistuomarit keskeyttivät torstaina oikeudenkäynnin, jossa neljää Egyptin turvallisuuspalvelun jäsentä syytetään italialaisopiskelijan viiden vuoden takaisesta surmasta.

Tuomarit arvioivat päätöksessään, ettei nelikkoa voida syyttää poissaolevana, koska syyttäjät eivät ole onnistuneet ilmoittamaan heille virallisesti heitä vastaan käytävästä oikeusprosessista. Asiasta kertoo uutistoimisto AFP:lle oikeuden määräämä puolustusasianajaja.

Egypti on toistamiseen kieltäytynyt antamasta syytettyjen yhteystietoja.

Italialainen siepattiin Egyptin pääkaupungissa Kairossa vuonna 2016, hänen ollessaan 28-vuotias. Hänen kidutettu ruumiinsa löytyi reilu viikko katoamisen jälkeen. (Lähde: AFP)

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on hyväksynyt maan velkakaton nostamisen

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on hyväksynyt maan velkakaton nostamisen, kertovat muun muassa yhdysvaltalaislehti Hill ja talousuutistoimisto Bloomberg.

Yhdysvaltain senaatti päätti viime viikolla nostaa maan velkakattoa joulukuuhun asti, millä saatiin väliaikainen ratkaisu kiistaan. Edustajainhuone hyväksyi osaltaan velkakaton nostamisen tiistaina.

Yhdysvaltojen velkakatto on ollut 28 400 miljardia dollaria. Poliitikot sopivat, että velkakattoa nostettaisiin 480 miljardilla dollarilla.

Ilman sopua liittovaltion rahojen pelättiin loppuvan jo lokakuun aikana. Viikkojen kuluttua demokraateilla ja republikaaneilla voi olla kuitenkin edessään uusi riita velkakatosta.

Yhdysvaltalaismiljonäärille elinkautinen vankeustuomio ystävänsä yli 20 vuoden takaisesta murhasta

Yhdysvaltalaismiljonääri Robert Durst on saanut ystävänsä yli 20 vuoden takaisesta murhasta elinkautisen vankeustuomion ilman mahdollisuutta ehdonalaiseen.

Nyt 78-vuotias Durst todettiin syylliseksi ystävänsä murhaan syyskuussa. Valamiehistön mukaan hän murhasi Susan Bermanin Los Angelesissa joulukuussa 2000.

Syyttäjän mukaan Berman oli auttanut Durstia peittelemään miljonäärin vaimon katoamista ja kuolemaa. Valamiehistö katsoi Durstin tappaneen ystävänsä, sillä hän oli pelännyt tämän paljastavan tietojaan.

Ennen elinkautistuomion lukemista tuomari alleviivasikin Durstin surmanneen mahdollisen todistajan, minkä hän näki olleen raskauttava asianhaara. (Lähde: AFP)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut