Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuningatar Elisabetilla jäi mikrofoni auki – harmitteli ääneen maailman johtajia, jotka puhuvat ilmastotoimista mutta eivät tee niitä

Britannian kuningatar Elisabet II:n kuultiin torstaina harmittelevan sitä, että maailman johtajat vain puhuvat ilmastotoimista, mutta eivät tee mitään asian eteen. Kuningatar oli ilmeisesti harmistunut niihin poliitikkoihin, jotka eivät aio osallistua 31. lokakuuta alkavaan 12-päiväiseen Glasgow'n ilmastohuippukokoukseen.

Elisabet, 95, oli Cardiffissa avaamassa Walesin parlamentin istuntokautta ja mikrofonien kautta kuului, kun hän puhui Walesin parlamentin puheenjohtajalle Elin Jonesille ja miniälleen herttuatar Camillalle. Sanoja ei ollut tarkoitettu julkisuuteen.

– Eikö olekin erityistä. Olen kuullut paljon COP:sta (ilmastohuippukokous). Emme vieläkään tiedä, keitä on tulossa. Ei mitään tietoa, kuningatar sanoi.

– Tiedämme vain niistä, jotka eivät ole tulossa. On todella ärsyttävää, kun he puhuvat, mutta eivät toimi.

Vielä on epäselvää muun muassa, osallistuvatko maailman suurimman saastuttajan Kiinan presidentti Xi Jinping ja maailman kolmanneksi suurimman kasvihuonekaasujen päästäjän Intian pääministeri Narendra Modi Glasgow'n huippukokoukseen.

Myös nihkeästi ilmastotoimiin suhtautuvan Australian pääministeri Scott Morrison oli vihjaillut jättävänsä kokouksen väliin, mutta vahvisti osallistumisensa perjantaina.

Charles ja William painottaneet ilmastotoimien tärkeyttä

Muutkin Britannian kuninkaallisen perheen jäsenet ovat ilmaisseet viime aikoina huolensa ilmastotoimien riittämättömyydestä. Jo pitkään ympäristöaktivismillaan profiloitunut prinssi Charles sanoi maanantaina julkaistussa haastattelussa olevansa huolissaan siitä, että maailman johtajat vain puhuvat eivätkä toteuta konkreettisia toimia.

Hänen poikansa prinssi William puolestaan kritisoi tällä viikolla avaruusturismia ilmastoasioihin liittyneessä haastattelussa ja peräänkuulutti älykkään keskustelun tarvetta.

– Maailman parhaiden aivojen täytyisi keskittyä tämän planeetan korjaamiseen eikä uusien asuinpaikkojen etsimiseen, William sanoi.

Walesilaispoliitikko Jones mainitsi torstaina kuningattarelle Williamin haastattelusta ja siitä, kuinka Elisabetin pojanpoika oli korostanut maapallon pelastamista.

– Kyllä, minä luin siitä, kuningatar vastasi hymyillen.

Elisabetin, Charlesin, Williamin ja monien muiden keskeisten kuninkaallisten on tarkoitus osallistua erilaisiin tapahtumiin Glasgow'n ilmastohuippukokouksessa.

Tapaamista pidetään tärkeimpänä ilmastokokouksena sitten vuoden 2015 Pariisin kokouksen, jossa sovittiin keskeisestä Pariisin ilmastosopimuksesta. Glasgow'ssa on tarkoitus sopia esimerkiksi siitä, miten rikkaat maat voivat auttaa köyhiä maita sopeutumaan ilmastonmuutoksen vaikutuksiin ja mitä suuret kehittyvät taloudet voisivat tehdä enemmän päästöjensä leikkaamiseksi.