Brittikansanedustaja kuoli puukotuksen uhrina omassa vaalipiirissään – terrori-iskun mahdollisuutta tutkitaan

Britanniassa konservatiivikansanedustaja David Amess kuoli perjantaina tultuaan puukotetuksi. Hän oli tapaamassa ihmisiä kirkossa omassa vaalipiirissään, kun puukottaja iski. Tapahtuneesta kertoivat ensimmäisinä Sky News ja BBC .

Essexin poliisi ei vielä heti tapahtuneen jälkeen nimennyt uhria tviiteissään tai tiedotteessaan mutta kertoi puukotuksen uhriksi joutuneen ihmisen kuolleen tapahtumapaikalla. Poliisin lausunnossa luki, että 25-vuotias mies oli pidätetty murhasta epäiltynä eikä ketään muuta etsitty tapahtuneeseen liittyen.

Monet poliitikot ottivat julkisesti osaa Amessin kuoleman vuoksi ja tuomitsivat teon jo ennen kuin poliisi illalla vahvisti uhrin henkilöllisyyden. Esimerkiksi pääministeri, niin ikään konservatiivi Boris Johnson sanoi toimittajille uskovansa kaikkien olevan järkyttyneitä ja surullisia Amessin kuoleman vuoksi.

Poliisi kertoi perjantai-illan tiedotustilaisuudessaan, että tapausta tutkii terrorismin vastainen yksikkö. Tutkijat selvittävät, oliko kyse terroriteosta.

69-vuotias Amess oli verkkosivunsa mukaan ollut kansanedustaja vuodesta 1983, ensin Basildonista ja vuodesta alkaen Southendin läntisestä vaalipiiristä.

Jo Coxin murha tuoreessa muistissa

Britannian sisäministerin Priti Patelin edustaja kertoi perjantaina ministerin pyytäneen poliisivoimia arvioimaan kansanedustajien turvallisuusjärjestelyt välittömästi.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun kansanedustaja kohtaa vakavaa väkivaltaa. Kesäkuussa 2016 äärioikeistolainen mies murhasi työväenpuolueen kansanedustajan Jo Coxin viikkoa ennen kansanäänestystä Britannian EU-erosta.

Työväenpuolueen kansanedustajaa Stephen Timmsiä puukotettiin useita kertoja tapahtumassa vuonna 2010. Hän toipui hengenvaarallisista vammoistaan ja toimii edelleen kansanedustajana.

Vuonna 2000 liberaalidemokraattien Nigel Jones loukkaantui ja hänen avustajansa kuoli, kun miekalla aseistautunut mies hyökkäsi vaalipiiritapaamiseen Cheltenhamissa läntisessä Englannissa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut