Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomat 115 vuotta – Lue Juhlalehti!

Poliisi: Norjan iskun tärkeimmäksi taustatekijäksi vahvistumassa epäillyn sairaus – uskonnollinen motiivi näyttää epätodennäköisemmältä

Norjan Kongsbergin keskiviikkoisen hyökkäyksen taustatekijöistä tärkeimmäksi on entistä varmemmin nousemassa epäillyn hyökkääjän psyykkinen sairaus. Sen sijaan on heikentynyt oletus, että tekojen takana olisi uskonnollinen motiivi.

Keskiviikon veritekojen jälkeen heräsi kysymys tekijäksi epäillyn 37-vuotiaan miehen kääntymisestä islaminuskoon.

Poliisitarkastaja Per Thomas Omholt sanoi, että poliisin mukaan näyttää kuitenkin siltä, että kääntyminen ei ole ollut perinpohjaista.

– Tutkinta vahvistaa olettamusta, että hän ei ole kääntynyt kovin tosissaan. Hän ei ole noudattanut perinteitä, jotka ovat tavallisia siinä kulttuurissa ja uskonnossa. Hypoteesi hänen kääntymisestään islamiin on heikentynyt, Omholt sanoi tiedotustilaisuudessa lauantaina.

Sen sijaan on vahvistunut teoria, jonka mukaan motiivina olisi epäillyn sairaus sekä se, ettei kukaan muu ole sekaantunut hyökkäykseen.

Omholtin mukaan mikään ei viittaa siihen, että tekijäksi epäilty olisi keskustellut tai työskennellyt yhdessä jonkun kanssa.

– Päinvastoin näyttää siltä, että kyse on henkilöstä, jolla on ollut vähän yhteyksiä muihin ihmisiin, Omholt jatkoi.

Norjan islamilainen neuvosto arvosteli lauantaina poliisin ja median toimintaa Kongsbergin tapauksen yhteydessä.

– Se, että joku väittää olevansa muslimi, ei automaattisesti tee hänestä muslimia eikä hänestä vastaavasti tule "Jumalan sanansaattajaa" vain antamalla itselleen tämän leiman, sanottiin neuvoston lehdistötiedotteessa.

Kuolonuhreiksi valikoitui satunnaisia ihmisiä

Keskiviikkona tapahtuneessa hyökkäyksessä kuolleet näyttävät poliisin mukaan olleen satunnaisia uhreja. Surmansa saivat 52-, 56-, 75- ja 78-vuotiaat naiset sekä 75-vuotias mies.

Kuolonuhreja löydettiin sekä sisä- että ulkotiloista.

Kolme muuta ihmistä haavoittui hyökkäyksessä, mutta he kaikki ovat päässeet jo sairaalasta.

Hyökkäyksessä käytettiin poliisin mukaan kolmea asetta, joista yksi oli jousi ja nuoli.

Iskusta epäillyn miehen terveys on poliisin mukaan heikentynyt eikä häntä voida tällä hetkellä enää kuulustella.

Epäilty on syntynyt ja kasvanut Norjassa mutta on Tanskan kansalainen.