Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Macron tuomitsi anteeksiantamattomana verilöylyn Pariisissa 1961 – kymmeniä mielenosoitukseen osallistuneita algerialaisia tapettiin

Ranskan presidentti Emmanuel Macron tuomitsi lauantaina anteeksiantamattomana poliisin toimet algerialaisten mielenosoituksen aikana lokakuussa 1961.

Macron sanoi, että rikokset tehtiin 60 vuotta sitten illalla 17. lokakuuta 1961 Pariisin poliisipäällikön Maurice Paponin komennossa. Useita kymmeniä ihmisiä tapettiin ja "heidän ruumiinsa heitettiin Seineen", Macron sanoi.

Tarkkaa kuolonuhrien määrää ei tiedetä, mutta joidenkin aktivistien mukaan heitä on saattanut olla jopa useita satoja.

– Tämä tragedia oli pitkään vaiettu, kiistetty tai peitetty, sanottiin Elysee-palatsin lausunnossa.

Algerialaisten mielenosoitus järjestettiin viimeisenä vuonna, jolloin Algeria oli vielä Ranskan hallussa. Algeria itsenäistyi 1962.

1980-luvulla paljastui, että Papon oli tehnyt yhteistyötä Ranskaa miehittäneiden natsien kanssa ja osallistunut juutalaisten karkotukseen. Hänet tuomittiin rikoksista ihmisyyttä vastaan, mutta vapautettiin myöhemmin.

Ei julkista anteeksipyyntöä

Macron on ensimmäinen Ranskan presidentti, joka oli läsnä mielenosoituksessa kuolleiden muistotilaisuudessa. Minuutin hiljaisuus pidettiin sillalla, josta protesti aikanaan alkoi.

Macronin kommentti siitä, että kyse oli rikoksista, meni pidemmälle kuin hänen edeltäjänsä Francois Hollanden kommentti. Hollande sanoi 2012, että mieltään osoittaneet algerialaiset "tapettiin verisen sorron aikana".

Etukäteisodotusten mukaisesti Macron ei kuitenkaan esittänyt virallista anteeksipyyntöä. Hän ei myöskään pitänyt julkista puhetta, vaan Elysee-palatsi julkisti vain kirjoitetun lausunnon.