Espanjan pääministeri Sanchez vannoo lakkauttavansa prostituution

Pääministeri Pedro Sanchezin puolue puhui jo parlamenttivaaleissa prostituution kieltämisestä. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Espanjan pääministeri Pedro Sanchez vannoi sunnuntaina kieltävänsä prostituution maassa. Sosialistisen puolueensa kolmipäiväisessä kokouksessa puhunut pääministeri näkee prostituution naisia orjuuttavana.

Espanjassa seksin myyminen on laillista, mutta paritus ja seksuaalinen hyväksikäyttö ovat laitonta toimintaa. Prostituutio dekriminalisoitiin maassa 1990-luvulla. Seksipalvelujen tarjoaminen omasta tahdosta on sallittua, kunhan sitä ei tee julkisilla paikoilla. Nykyiset lait keskittyvät ihmiskaupan torjuntaan.

Britannian yleisradioyhtiö BBC kirjoittaa nykyistä järjestelmää tukevien katsovan, että dekriminalisointi on tehnyt seksityöläisten elämästä turvallisempaa.

Espanjalaislehti El Pais kirjoittaa, että Espanjan poliisin vuonna 2017 tekemissä ihmiskaupan vastaisissa ratsioissa tunnistettiin 13 000 naista, joista ainakin 80 prosenttia oli joutunut hyväksikäytetyiksi.

Joka kolmas mies maksanut seksistä

BBC:n mukaan Espanjassa 300 000 naisen arvioidaan työskentelevän seksityöläisenä. YK:n yli kymmenen vuotta sitten julkaistun raportin mukaan Espanja oli Thaimaan ja Puerto Ricon jälkeen kolmanneksi suurin prostituutiokeskittymä maailmassa.

Yli kymmenen vuotta sitten tehdyn tutkimuksen mukaan Espanjassa joka kolmas mies on elämänsä aikana ainakin kerran maksanut seksistä. YK:n vuoden 2016 arvion mukaan Espanjan seksiala on arvoltaan 3,7 miljardia euroa.

Sanchez on toiminut pääministerinä vuodesta 2018. Viime vuoden tammikuussa hän alkoi johtaa vähemmistöhallitusta. Sosialistipuolue julkaisi naisiin keskittyvän manifestinsa vuonna 2019 ennen vaaleja. Manifestissa ehdotettiin prostituution kieltämistä, minkä oli tarkoitus houkutella naisäänestäjiä. Siinä prostituutiota kutsuttiin muun muassa yhdeksi naisiin kohdistuvan väkivallan "pahimmista muodoista".

---

Juttua korjattu klo 3.33: Sanchez on toiminut pääministerinä vuodesta 2018. Uutisessa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että hän olisi noussut valtaan vuonna 2020.

Kommentoi

Mainos: K-Citymarket Päiväranta ja K-Citymarket Kolmisoppi

Anna ajallesi arvoa - kaikki ostokset yhdellä kertaa Kuopion K-Citymarketeista. Kaupungin laajimmat valikoimat valitaan huolella ja ammattitaidolla

| Päivitetty

Mainos: Pihlajalinna Kuopio

Kirkkaampi hymy suuhygienistin vastaanotolla

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut