Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Unkarissa konservatiivipormestari voitti selvin luvuin opposition esivaalit ja lähtee haastamaan Orbania

Unkarissa oppositiopuolueiden esivaalien toisen kierroksen selväksi voittajaksi nousi konservatiivinen pormestari Peter Marki-Zay. Hänen vastaehdokkaansa, vasemmiston Klara Dobrev tunnusti tappionsa sen jälkeen, kun äänistä oli laskettu hieman yli puolet.

Esivaalien tarkoituksena oli löytää opposition ehdokkaiden keskuudesta yksi pääministeriehdokas, jota kaikki oppositiopuolueet asettuvat tukemaan. Marki-Zay voitti äänistä 57 prosenttia. Pormestari jatkaa kohtaamaan maan istuvan pääministerin Viktor Orbanin ensi vuoden parlamenttivaaleissa.

Luovutuspuheessaan vasemmiston Dobrev vakuutti tukevansa Marki-Zayta ja kannusti oppositiota yhdistämään voimansa hallitsevaa Fidesz-puoluetta vastaan. Orban kohtaa huhtikuussa järjestettävissä vaaleissa ensimmäistä kertaa yhden ehdokkaan taakse ryhmittyneen oppositiorintaman.

Orban on viimeaikoina saanut kansainvälistä kritiikkiä Fidesz-puolueen läpi ajaman lain takia, mikä kieltää homoseksuaalisuudesta kertomisen lapsille ja nuorille. Pääministerikautensa aikana Orban on maalannut äänestäjille negatiivista kuvaa myös muun muassa EU:sta, kansalaisjärjestöistä ja turvapaikanhakijoista.

Oppositioehdokkaalla laaja kannatus

Esivaalit voittaneella Marki-Zaylla uskotaan olevan hyvät mahdollisuudet haastaa Orban parlamenttivaaleissa. Mielipidemittausten mukaan oppositioryhmittymän kannatus on samoissa lukemissa Fidesz-puolueen kanssa.

Pormestari onnistui esivaaleissa keräämään tukea laidasta laitaan. Kampanjansa aikana hän on vedonnut sekä vasemmistolaisiin äänestäjiin että konservatiiveihin, jotka ovat saaneet Orbanin itsevaltaisuudesta tarpeekseen.

Konservatiivipormestari on kiitellyt esivaaliprosessia ja kertonut uskovansa, että sen avulla voidaan päästä eroon Unkarin korruptoituneesta poliittisesta järjestelmästä.

Marki-Zay nousi tunnetuksi, kun hän vuonna 2018 voitti pormestarin paikasta käydyt täytevaalit kotikaupungissaan Hodmezovasarhelyssa. Kaupunki oli ollut vuosikymmenten ajan Fidesz-puolueen tukikohta.