Tukes varoittaa räjähdysvaarasta – katso kuvat työmailta, joissa on tumpeloitu kohtalokkaasti

Kaivutyössä rikottiin maakaasun jakeluputki Tukes
Rai Suihkonen

Rai Suihkonen

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes varoittaa räjähdysvaarasta kaivuutöissä. Tukesin tietoon on tullut tänä vuonna jo kuusi vaaratilannetta, jotka ovat johtuneet kaasuputken kolhimisesta maanrakennustöiden yhteydessä.

Tukesin mukaan vaaratilanteet voidaan välttää, kun maakaasuputken lähellä maata kaivava ottaa yhteyttä kaasuyhtiöön ennen töiden aloittamista.

Kaivinkone vajosi ja juuttui maakaasun siirtoputken päälle Tukes

– Maakaasuputkistoissa on erittäin helposti syttyvää ja räjähdysvaarallista kaasua. Kaasuputki on mitoitettu kestämään painetta, mutta sitä ei ole suojattu ulkopuolista kolhimista tai kuormitusta vastaan. Putki suojataan ulkopuolista kuormitusta vastaan vain esimerkiksi teiden ja junaratojen alituksissa, sanoo tiedotteessa Tukesin ylitarkastaja Arto Jaskari.

Vaaratilanne voi syntyä maanrakennusurakoitsijan kaivutöissä, maaperätutkimuksen yhteydessä, räjäytystöissä tai maanviljelyyn liittyvässä ojien kaivu- tai perkaustöissä.

Maakaasulinja merkitään kilvellä. Tukes

– Maakaasuputken vaurioituminen aiheuttaa maakaasuvuodon ja tästä voi aiheutua voimakas räjähdysmäinen tulipalo, Jaskari varoittaa.

Esimerkit

Kaksi vaaratilannetta

Yksi: Tela-alustainen 25 tonnin kaivinkone ajoi maakaasun siirtoputken suuntaisesti. Linjalla oli pehmeä suoperäinen kohta, johon kaivinkone vajosi. Koneen kuljettaja yritti peruuttaa pois kohteesta käyttäen koneen kauhaa apuna siinä kuitenkaan onnistumatta. Kaivinkoneen kuljettajan toiminta aiheutti putkelle vaurioita.

Kaksi: Urakoitsija oli tilannut maakaasuputken näytön ennen vesijohtosaneerauksen aloitusta. Kaasuyhtiön valvoja oli käynyt näyttämässä kaasuputken sijainnin. Lisäksi kaivinkoneessa oli kartta kaasuputken sijainnista sekä laitteet, joista näki kaasuputken sijainnin reaaliaikaisesti.

Näistä huolimatta urakoitsija katkaisi kaasuputken kaivinkoneella. Kaasun virtaus kohteessa katkaistiin noin tunnin kuluttua onnettomuudesta ja putken korjaustyöt valmistuivat noin neljän tunnin kuluttua onnettomuusilmoituksesta kaasuyhtiölle.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut