Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkija: Oppositiolla hyvät mahdollisuudet voittaa Unkarissa – koalition pysyminen koossa haaste vaalien jälkeen

Unkarissa oppositiopuolueiden esivaalien voittajalla, pormestari Peter Marki-Zaylla on hyvät mahdollisuudet voittaa ensi vuoden parlamenttivaalit, arvioi Aleksanteri-instituutin vanhempi tutkija Katalin Miklóssy.

– Hän kalastaa samalta apajalta kuin (pääministeri Viktor) Orban, Miklóssy sanoo.

Konservatiivinen Marki-Zay vetoaa erityisesti oikeistolaisiin äänestäjiin. Hänen vastaehdokkaanaan ollut vasemmiston Klara Dobrev tunnusti tappionsa sen jälkeen, kun äänistä oli laskettu hieman yli puolet.

Dobrev vakuuttaa tukevansa Marki-Zayta ja kannustaa oppositiota yhdistämään voimansa Fidesziä vastaan.

Kuudesta puolueesta koostuva oppositio muodostaa suuren koalition oikeistosta vasemmistoon. Puolueet ovat ilmoittaneet seisovansa yhden yhteisen ehdokkaan takana riippumatta poliittisesta suuntautumisestaan.

Miklóssyn mukaan se toimii niin kauan, kun puolueilla on yhteinen vihollinen. Vaikeudet tulevat myöhemmin jokapäiväisessä päätöksenteossa.

– Kysymys on siitä, pystyykö Marki-Zay pitämään koalition kasassa, Miklóssy sanoo.

Marki-Zay on kiitellyt esivaaliprosessia ja kertonut uskovansa, että sen avulla voidaan päästä eroon Unkarin korruptoituneesta poliittisesta järjestelmästä.

Jos oppositio nousee valtaan, se ei Miklóssyn mukaan kuitenkaan kykene välttämättä nopeisiin uudistuksiin, sillä Fidesz on sementoinut asemansa Unkarin yhteiskunnassa.

Muun muassa korruptiotutkinnat vesittänyt valtakunnansyyttäjä sai viime viikolla aseman, että hänet voi vaihtaa vain yli kahden kolmasosan enemmistöllä parlamentissa.

Oppositiolla ei ole toivoakaan yltää kahden kolmasosan enemmistöön. Näin ollen Orbaniin kytköksissä olevia henkilöitä vastaan on vaikea nostaa syytteitä esimerkiksi talousrikoksista.

– Jos koalitio ei toimi, ihmiset menettävät viimeisimmänkin luottamuksensa oppositiopoliitikkoihin, Miklóssy arvioi.

Hänen mukaansa Orban saattaakin tulla takaisin vahvempana kuin koskaan seuraavissa vaaleissa tai jopa aiemmin, jos koalitio hajoaa ja joudutaan ennenaikaisiin vaaleihin.

Orban kylvää rahaa äänestäjille

Mielipidemittausten mukaan oppositioryhmittymän kannatus on samoissa lukemissa Fideszin kanssa.

Analyytikko Robert Laszlo arvioi uutistoimisto AFP:n mukaan, että Marki-Zay on vihoviimeinen ehdokas, jonka Orban haluaa saada vastaansa.

– Hän näyttää kykenevän houkuttelemaan uusia vielä päätöksiään tekemättä olevia äänestäjiä, Laszlo sanoo.

Hänen mukaansa Fideszin on pakko nyt kirjoittaa uusiksi kampanjastrategiansa ensi vuoden vaaleja varten, Laszlo huomauttaa.

Miklóssyn mukaan matala äänestysaktiivisuus pelaisi ensi vuoden vaaleissa Orbanin pussiin, koska hän pystyy aktivoimaan oman äänestäjäkuntansa.

– Orban on alkanut jakaa rahaa. Miklóssy kertoo.

Kansalaiset saavat lisää sosiaalitukia, vuotuisia eläkkeitä maksetaan 13 kuukauden verran ja alle 25-vuotiaat eivät maksa tuloveroa. Terveydenhuolto ja opettajat saavat lisää resursseja.

– Orban panostaa ennen vaaleja sosiaalipoliittisiin menoihin. Sillä tavalla ostetaan ääniä. Tämä on vanha kikka, Miklóssy sanoo.

Suhde Euroopan unioniin paranisi heti

Miklóssyn mukaan Unkarin suhde Euroopan unioniin paranisi välittömästi, jos Marki-Zay voittaa parlamenttivaalit. Marki-Zay on syyttänyt Orbania Venäjän ja Kiinan liehittelystä ja hakaukseen joutumisesta EU:n kanssa.

Orban on viime aikoina saanut kansainvälistä kritiikkiä Fideszin läpi ajaman lain takia, mikä kieltää homoseksuaalisuudesta kertomisen lapsille ja nuorille. Pääministerikautensa aikana Orban on maalannut äänestäjille negatiivista kuvaa myös muun muassa EU:sta, kansalaisjärjestöistä ja turvapaikanhakijoista.

Marki-Zay nousi tunnetuksi, kun hän vuonna 2018 voitti pormestarin paikasta käydyt täytevaalit kotikaupungissaan Hódmezővásárhelyssa. Kaupunki oli ollut vuosikymmenten ajan Fideszin tukikohta.