Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sairaala ei usko Tshekin presidentin palaavan työhönsä lähiviikkojen aikana – valtuuksien siirtäminen muille voi olla lähellä

Tshekin presidentti Milos Zeman ei tällä hetkellä pysty hoitamaan tehtäviään terveytensä vuoksi, kertoi presidenttiä hoitava sairaala maan senaatille maanantaina.

Sairaala ei pidä kovin todennäköisenä, että Zeman pystyisi palaamaan työhönsä lähiviikkojen aikana.

– Ottaen huomioon hänen sairautensa luonteen, hänen terveydentilansa pitkän aikavälin ennuste nähdään hyvin epävarmana, sairaalasta lähetetyssä kirjeessä kuvailtiin.

Senaatin puhemiehen Milos Vystrcilin mukaan nyt on aika keskustella, miten ja milloin aktivoidaan perustuslain artikla, jolla parlamentti voi julistaa presidentin "kykenemättömäksi toteuttamaan virallisia velvollisuuksiaan".

Presidentin valtuudet siirtyisivät silloin pääministerille ja parlamentin puhemiehelle.

Zeman joutui sairaalahoitoon toissa sunnuntaina, päivä parlamenttivaalien jälkeen. Presidentin olisi määrä valita hallituksen muodostaja.

Tshekin mediassa on sanottu presidentin kärsivän vakavasta maksasairaudesta, mutta presidentin kanslia on ollut hänen terveydentilastaan vaitonainen.