Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saudi-Arabia asetti hiilineutraaliuden tavoitteen vuoteen 2060

Maailman suurin öljynviejämaa Saudi-Arabia kertoo pyrkivänsä hiilineutraaliuteen vuoteen 2060 mennessä. Tavoitteesta kertoi maan kruununprinssi Mohammed bin Salman Riadissa järjestetyssä ilmastokonferenssissa.

Kruununprinssin mukaan tavoitteeseen pyritään kiertotalouden avulla.

– Käynnistämme energiasektorilla hankkeita, jotka vähentävät vuosittaisia hiilidioksidipäästöjä 278 miljoonalla tonnilla vuoteen 2030 mennessä, Mohammed bin Salman sanoi.

Maan energiaministeri Abdulaziz bin Salman sanoi, että tavoitevuosi 2060 antaa aikaa sujuvaan siirtymään, joka ei aiheuta taloudellista tai sosiaalista vahinkoa.

Saudi-Arabia myös kertoi liittyvänsä kansainväliseen sitoumukseen leikata maailman metaanipäästöjä 30 prosentilla vuoteen 2030 mennessä.

Saudi-Arabia kertoi tavoitteestaan reilua viikkoa ennen Glasgow'ssa alkavaa ilmastohuippukokousta. Glasgow'ssa maailman johtajien on tarkoitus sopia maailmanlaajuisista päästörajoituksista ilmastokriisin torjumiseksi. Kokousta pidetään tärkeimpänä sitten vuoden 2015 Pariisin huippukokouksen, jossa sovittiin Pariisin ilmastosopimuksesta.

Glasgow'n huippukokouksen puheenjohtajana toimiva brittiministeri Alok Sharma oli saudien ilmoituksesta mielissään.

– Toivottavasti tämä merkittävä ilmoitus kannustaa muitakin asettamaan tavoitteita, Sharma tviittasi.

Saudi-Arabiaa on painostettu ilmastotoimiin

Aiemmin tässä kuussa myös Venäjä asetti hiilineutraaliustavoitteekseen vuoden 2060. Maailman suurin saastuttaja Kiina asetti saman tavoitteen jo aiemmin.

Yhdysvallat ja Euroopan maat olivat patistaneet myös Saudi-Arabiaa asettamaan oman tavoitteensa. Aiemmin tässä kuussa kruununprinssin kanssa puhunut Britannian pääministeri Boris Johnson kertoi toivovansa, että Saudi-Arabia sitoutuisi hiilineutraaliuden saavuttamiseen.

Saudi-Arabialla on Bloombergin mukaan G20-maista maailman suurimmat hiilidioksidipäästöt asukasta kohti. Maan vuosittaiset 600 miljoonan tonnin päästöt ovat suuremmat kuin Ranskalla ja hieman pienemmät kuin Saksalla.

Sen lisäksi, että Saudi-Arabia on maailman suurin raakaöljyn viejä, se myös käyttää suuret määrät fossiilisia polttoaineita oman kasvavan taloutensa tarpeisiin. Saudi-Arabia, jonka makeanveden varannot ovat niukat, käyttää esimerkiksi valtavat määrät öljyä suolan poistamiseen merivedestä.

Fossiilisten polttoaineiden vienti on Saudi-Arabian taloudelle elinehto, minkä vuoksi maan hallitus on ollut nihkeä asettamaan kunnianhimoisia tavoitteita.

Saudi-Arabia ilmoitti maaliskuussa uusista ilmastotoimista, joihin kuului miljardien puiden istuttaminen tulevina vuosina. Lisäksi maan tavoitteena on täyttää vuoteen 2030 mennessä puolet energiantarpeestaan uusiutuvalla energialla.