Itävalta laillistamassa avustetun itsemurhan

STT–AFP

Itävallan hallitus kertoi lauantaina aikovansa sallia avustetun itsemurhan. Uuden lainsäädännön on määrä tulla voimaan ensi vuonna.

Avustetun itsemurhan sallimisen taustalla on maan perustuslakituomioistuimen viime vuoden lopulla tekemä päätös, jonka mukaan nykyinen kielto on perusoikeuksien vastainen. Nykyisin itsemurhan avustamisesta voidaan tuomita Itävallassa enintään viideksi vuodeksi vankeuteen.

Uuden lakiesityksen mukaan avustettu itsemurha olisi sallittua aikuisille, jotka ovat parantumattomasti sairaita tai kärsivät pysyvästä heikosta tilasta. Ennen avustettua itsemurhaa kahden lääkärin on tutkittava tapaus.

Sen jälkeen on vielä odotettava 12 viikkoa sen varmistamiseksi, että kyseessä ei ole ohimenevä kriisi. Terminaalivaiheessa olevilla potilailla harkinta-aika on vain kaksi viikkoa.

Itävallan parlamentin odotetaan hyväksyvän lakiesityksen vielä tämän vuoden puolella. Jos näin ei tapahdu, asia jää kokonaan lainsäädännön ulkopuolelle.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut