Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hoitaja tuomittiin lähes viiden vuoden vankeuteen vaikeavammaisen potilaan raiskaamisesta – oikeus piti tekoa poikkeuksellisen julmana

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi maanantaina yöhoitajana työskennelleen miehen vankeuteen vaikeavammaisen potilaan törkeästä raiskauksesta.

Mies työskenteli vammaispalvelujen asumisyksikössä. Oikeuden mukaan kolmikymppinen mies meni uhrin asuntoon kahtena yönä toukokuussa ja raiskasi uhrin useasti sormin ja kerran peniksellä. Ensimmäisenä yönä mies kävi naisen asunnossa ainakin viisi kertaa ja toisena yönä kahdesti, tuomiossa kerrotaan.

Oikeuden mukaan teko oli poikkeuksellisen julma, koska se kohdistui täysin puolustuskyvyttömään uhriin.

– Tekoa oli pidettävä törkeänä myös, koska tuomittu oli raiskannut asianomistajan useita kertoja kahden yön aikana ja teossaan käyttänyt hyväkseen asemaansa hoitajana, oikeus katsoo.

Oikeuden mukaan uhri ei sairautensa vuoksi kykene juuri liikkumaan eikä tuottamaan ymmärrettävää puhetta.

– Asianomistaja on ollut hereillä ja havainnut ja käsittänyt teot, joiden kohteeksi oli joutunut, mutta ei ole sairautensa vuoksi voinut mitenkään puolustautua niitä vastaan tai huutaa apua.

Uhri kertoi tapahtumista hoitopaikan toiselle työntekijälle, joka ilmoitti asiasta poliisille. Poliisin teknisessä tutkinnassa uhrin lakanasta löytyi siemennestettä ja tuomitun dna:ta, oikeus kertoo. Esitutkinnassa uhri kertoi tapahtumista kirjain- ja numerotaulujen avulla.

Tuomittu kertoi masturboineensa vessassa

Mies kertoi oikeudelle, että hän oli hoitopaikassa vakituisena hoitajana eri kerroksessa kuin missä uhri asui. Miehen mukaan kokemattomampi hoitaja oli pyytänyt häntä työskentelemään uhrin asuinkerroksessa, koska sieltä puuttui hoitaja.

Mies väitti käyneensä uhrin luona usein, koska tämä oli ollut levoton ja itkuinen. Oikeudelle mies selitti siemennestelöydöstä sillä, että hän oli käynyt yöllä masturboimassa henkilökunnan vessassa. Tämän jälkeen hän ei kertomansa mukaan ollut pessyt käsiään, vaan kuivannut ne paperiin. Oikeus ei kuitenkaan pitänyt selitystä uskottavana.

Abdulhakim Irfani, 29, tuomittiin neljäksi vuodeksi ja yhdeksäksi kuukaudeksi vankeuteen sekä maksamaan uhrille korvauksia yhteensä 13 000 euroa.