Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskunnassa ruodittiin hallituksen EU-linjaa – opposition mielestä ennakkovaikuttaminen ei ole toimivaa, jos omatkin kannat ovat levällään

Suomen mahdollisuudet vaikuttaa etukäteen Euroopan komission tulevien lainsäädäntöaloitteiden sisältöön nousi yhdeksi huolenaiheeksi, kun eduskunta kävi keskustelun suuren valiokunnan hallituksen EU-politiikan selontekoa koskevasta mietinnöstä. EU-selonteko linjaa hallituksen EU-politiikkaa.

Erityisesti oppositiopuolue kokoomus arvosteli jälleen, että Suomen käytännöksi aiempina vuosina muodostunut vahva ja laaja ennakkovaikuttaminen ei ole toimivaa, jos omat kannat Suomelle kriittisen tärkeissä kysymyksissä ovat levällään. Erityisen huolissaan kokoomus on Suomen vaikuttamisesta EU:n yhteisessä talouspolitiikassa.

– Viimeksi viime viikolla julkisuudessa uutisoitiin, että Suomi lähtee komission johdolla käytäviin neuvotteluihin taloussääntöjen uudistamisesta ilman selvää kantaa. Emmekä me ole yksin huoliemme kanssa, nimittäin esimerkiksi euroedustaja (Eero) Heinäluoma (sd.) on todennut, että on hyvin vaikeaa puhua parlamentissa ymmärrystä Suomen kannoille, kun ei ole varma, mitä ne kannat ovat, kritisoi Sinuhe Wallinheimo (kok.).

Oppositiopuolue perussuomalaisten mielestä valtioneuvoston pitäisi laatia kokonaan uusi selonteko, jossa Suomen EU-politiikan keskiöön nostetaan kansallinen etu ja sääntöpohjaisuus. Ennakkovaikuttaminen saa kuitenkin myös perussuomalaisten hyväksynnän.

– Se, mikä tässä mietinnössä ja itse asiassa selonteossakin on hyvä, on se, että siellä puhutaan siitä, että meidän pitäisi ennakkovaikuttaa näihin EU-asioihin. Mutta nyt ei taas näytä siltä, hallitus ei tunnu pystyvän itsekään muodostamaan kantaansa näihin uusiin EU:n tulonsiirtomekanismeihin, sosiaalipaketteihin, joita suunnitellaan, eikä varsinkaan halua osallistaa eduskuntaa tähän keskusteluun, arvosteli Jani Mäkelä (ps.).

"Lähtökohdat eduskunnan tiedossa"

Suuri valiokunta ehdottaa mietinnössään eduskunnan edellyttävän, että ennakkovaikuttamiseen on myös ohjattava riittävät resurssit valtioneuvostossa. Suomen etujen ajaminen ja EU-asioiden strateginen ohjaaminen edellyttävät valiokunnan mielestä toimintatapojen kehittämistä ja vaativat resursseja valtioneuvostossa.

– Tämä viesti on kuultu, sanoi eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.).

Tuppuraisenkin mielestä vaikuttaminen on sitäkin tehokkaampaa, mitä varhaisemmassa vaiheessa Suomi kykenee esittämään näkemyksiään ja saa toimielinten ajattelua oikeaan suuntaan jo ennen ehdotusten antamista.

Ministerin mukaan selonteossa eduskunnan tietoon on annettu Suomen hallituksen lähtökohdat EU:n talouspolitiikan sääntöjen uudistamiseen.

– Selonteossa todetaan, että finanssipolitiikan nykyisellään monimutkaisia sääntöjä yksinkertaistetaan ja tämä tehdään perussopimuksia avaamatta. Jäsenvaltioiden velkakestävyyteen sekä vaihtotaseiden mahdollisiin epätasapainoihin on keskityttävä entistä painokkaammin.

Nyt käsittelyssä oleva selonteko on kolmas EU-jäsenyyden aikana eduskunnalle annettu Suomen EU-politiikkaa kattavasti kuvaava selonteko.

– Pidän hyvänä, että valtioneuvosto on palannut käytäntöön antaa EU-selonteko vaalikausittain. Selonteko ja eduskunnan vastaus ovat tärkeitä tapoja ohjata Suomen EU-politiikkaa kokonaisvaltaisesti ja pitkäjänteisesti. Pidän tärkeänä, että myös tulevilla eduskunnilla on tämä mahdollisuus, sanoi suuren valiokunnan puheenjohtaja Satu Hassi (vihr.).