THL ehdottaa koronapassia hoivahenkilöstön työkelpoisuuden varmentajaksi

Työnantaja voisi koronapassin avulla tarkistaa, että työntekijä ei todennäköisesti aiheuttaisi merkittävää tartuntariskiä työpaikalla. Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA

Minja Viitanen / STT

Koronapassia voitaisiin käyttää väliaikaisesti tiettyjen sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöiden työkelpoisuuden varmentamisessa, ehdottaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) sosiaali- ja terveysministeriölle (STM).

Työnantaja voisi siis koronapassin avulla tarkistaa, että työntekijä ei todennäköisesti aiheuttaisi merkittävää tartuntariskiä työpaikalla.

STM:n mukaan asia vaatii vielä oikeudellista arviointia esimerkiksi siitä, mitä seurauksia työntekijälle aiheutuisi passittomuudesta.

– Ehdotuksemme mukaan koronapassista voitaisiin säätää pandemian ajaksi tartuntatautilakiin tilapäinen pykälä, jolla voitaisiin tarvittaessa velvoittaa tai sallia koronapassin käyttö hoivahenkilöstön työkelpoisuuden varmistamisessa. Koronapassin käytöllä voisimme paremmin suojata ikääntyneitä ja muita hoivattavia, sanoo THL:n ylilääkäri Otto Helve tiedotteessa.

THL:n mukaan koronarokotusta ei ole tässä vaiheessa syytä lisätä pysyvästi osaksi tartuntalaissa määriteltyä tiettyjen sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävien vaatimaa sairastetun taudin tai rokotusten suojaa.

Ehdotus vaatii oikeudellista arviointia

STM vastaa ehdotuksen olevan kiinnostava avaus erityisesti hauraimmassa asemassa olevien henkilöiden suojaamiseen koronavirusinfektiolta.

Koronapassin laajentaminen hoiva-alan työntekijöihin edellyttää kokonaisuuden arviointia yhdenvertaisuuden ja syrjinnän kiellon, henkilökohtaisen koskemattomuuden sekä yksityiselämän ja henkilötietojen suojan näkökulmasta.

STM:n mukaan asiaa tulee arvioida myös yleisen tietosuoja-asetuksen sekä yksityisyyden suojasta työelämässä annetun lain näkökulmasta, sillä koronapassisäätely sisältää oikeuden henkilön terveystietojen käsittelyyn.

STM ja valtioneuvosto päättävät mahdollisesta koronapassin käytön laajentamisesta hoivahenkilöstön rokotussuojan varmentamiseen ja mahdollisesta tartuntatautilain säädösvalmistelusta, joka edellyttää muun muassa siihen liittyvien perusoikeuskysymysten harkintaa.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi toimittajille Berliinissä keskiviikkona, että hallitus ei ole keskustellut rokotuspakosta

SuPer: Koronapassi ei voi tulla käyttöön vain yhdelle ammattiryhmälle

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtajan Silja Paavolan mielestä koronapassia ei tulisi pyytää vain yhdeltä ammattiryhmältä.

– Olen sitä mieltä, että jos tarvitaan jonkunlaista koronapassia, niin sen pitää olla koko sosiaali- ja terveysalan henkilöstölle eikä yhdelle ammattiryhmälle.

Hän pitää kuitenkin epätodennäköisenä, että THL määrittelisi ehdotuksensa koronapassin käytöstä koskemaan hoivahenkilöstön lisäksi koko sosiaali- ja terveysalaa.

– Täytyy puhua siitä, mistä siinä on oikeasti kysymys, hän sanoo.

Puheenjohtajan mukaan ammattiliiton kanta on kokoajan ollut se, että jäsenistölle suositellaan vahvasti koronarokotteen ottamista.

Kommentoi

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut