Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maailman johtajat vaativat toimia Glasgow'n ilmastohuippukokouksessa – "Olemme maailmanhistorian käännepisteessä"

Yli 120 maailman johtajaa on kokoontunut YK:n COP26-ilmastokokouksessa Skotlannin Glasgow'ssa. Historiallista kokousta pidetään ratkaisevana ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa.

Britannian pääministeri Boris Johnson korosti maanantaisessa avauspuheessaan ilmastotoimien tärkeyttä tulevien sukupolvien kannalta.

– Maailman viha ja kärsimättömyys ovat hallitsemattomia, ellemme tee Glasgow'sta hetkeä, jolloin otamme ilmastonmuutoksen vakavissamme, Johnson sanoi avauspuheenvuorossa.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres varoitti puheessaan, että nykyisellään ihmiskunta kaivaa omaa hautaansa. Guterresin mukaan ilmastohuippukokouksen on toimittava ihmiskunnan pelastamiseksi ja planeetan suojelemiseksi.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron puolestaan kehotti maailman suurimpia päästöjen aiheuttajia vahvistamaan suunnitelmiaan vähentää päästöjään. Macron osoitti toiveensa valtioille, joiden kansalliset strategiat eivät ole linjassa maapallon 1,5 asteen lämpenemisen rajan kanssa.

G20-maiden johtajat sopivat sunnuntaina ilmaston lämpenemisen rajoittamisesta 1,5 asteeseen esiteolliseen aikaan verrattuna. G20 on johtavien talousmaiden ryhmä.

Biden: "Ilmastonmuutos tuhoaa jo maailmaa"

Moni maailman johtaja, muun muassa Yhdysvaltain presidentti Joe Biden, saapui maanantaina Skotlantiin huippukokoukseen.

Biden sanoi puheenvuorossaan, että ilmastokriisin pysäyttäminen tulisi nähdä mahdollisuutena maailman talouksille. Biden torjui kritiikin, jonka mukaan kasvihuonekaasujen vähentäminen ja fossiilisiin polttoaineisiin tukeutuminen vähentäisi työpaikkoja. Vihreään talouteen siirtyminen luo hänen mukaansa uusia työpaikkoja.

Taloudellista vahinkoa syntyy Bidenin mukaan samalla polulla jatkamisesta.

– Olemme maailmanhistorian käännepisteessä. Ilmastonmuutos tuhoaa jo maailmaa, Biden sanoi.

– Meillä on mahdollisuus investoida itseemme ja rakentaa oikeudenmukainen, puhtaan energian tulevaisuus ja luoda samalla miljoonia hyväpalkkaisia työpaikkoja ja mahdollisuuksia ympäri maailmaa.

Erdogan perui osallistumisensa viime hetkellä

Biden lensi paikalle Roomasta, jossa hän osallistui viikonloppuna G20-kokoukseen. Kaikki G20-maiden johtajat eivät kuitenkaan osallistu Glasgow'n ilmastokokoukseen.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan palasi maanantaina G20-johtajien kokouksesta Turkkiin peruuttaen suunnitelmansa osallistua Glasgow'n kokoukseen. Asiasta kertoi turkkilainen uutistoimisto Anadolu.

Erdoganin virallista peruutussyytä ei ole vahvistettu. Turkkilainen Cumhuriyet-lehti ja uutistoimisto Reuters kertovat, että Erdoganilla ja Britannialla olisi tullut kiistaa kokouksen turvallisuusjärjestelyistä. Nimettömien diplomaattilähteiden mukaan Britannian viranomaiset eivät olisi täyttäneet Turkin vaatimuksia protokollasta ja turvallisuusjärjestelyistä.

Erdogan tapasi Bidenin kanssa viikonloppuna Roomassa G20-kokouksessa. Turkin ja Yhdysvaltain välillä oli vielä muutama päivä sitten vakava diplomaattinen kriisi, kun Erdogan uhkasi karkottaa Yhdysvaltain ja yhdeksän muun maan suurlähettiläät näiden ilmaistua tukensa vangitulle turkkilaisaktivistille. Karkotusuhan alla oli myös Suomen suurlähettiläs.

Nyt johtajat kuitenkin keskustelivat Yhdysvaltain hallinnon mukaan "erittäin rakentavasti".

Niinistö pitää Suomen kansallisen puheenvuoron tiistaina

Turkin parlamentti ratifioi vasta tänä vuonna Pariisin ilmastosopimuksen, vaikka maa allekirjoitti sopimuksen jo vuonna 2016. Turkkia hiersi sopimuksessa muun muassa se, että maa on määritelty siinä kehittyneeksi valtioksi, vaikka se itse katsoo olevansa kehittyvä valtio.

Erdogan on kertonut nyt julkisesti olevansa huolestunut ilmastonmuutoksesta.

YK:n ilmastohuippukokous COP26 alkoi sunnuntaina Skotlannin Glasgow'ssa. Pariisin sopimus jätti monia tärkeitä yksityiskohtia selvitettäväksi, joten Glasgow'n tapaaminen on hyvin merkittävä. Kokous on monien mielestä viimeinen mahdollisuus pitää ulottuvilla ilmaston lämpenemisen tavoiteltu raja, 1,5 astetta.

Presidentti Sauli Niinistö pitää Suomen kansallisen puheenvuoron tiistaina. Glasgow'n kokous kestää marraskuun 12. päivään asti.