Oikeuskanslerinviraston päätös salata asiakirjoja ex-ministeri Bernerin siirtymisestä pankin hallitukseen oli lainvastainen, linjaa KHO

KHO:n mukaan viesteissä ei ollut kyse toisarvoisista asiakirjoista, vaan oikeuskanslerin nimenomaisista kannanotoista ja näkemyksistä liikenne- ja viestintäministerin asemaa ja toimintaa koskeviin, julkisen vallankäytön kannalta merkittäviin kysymyksiin. EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA

Henrietta Nyberg / STT

Oikeuskanslerinviraston päätös salata asiakirjoja entisen liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin siirtymisestä Skandinaviska Enskilda Bankenin (SEB) hallitukseen oli lainvastainen, linjaa korkein hallinto-oikeus (KHO).

KHO:n käsiteltävänä oli kysymys siitä, sovellettiinko kyseessä oleviin sähköpostiviesteihin julkisuuslakia vai jäivätkö ne sisäistä työskentelyä varten laadittuina lain soveltamisalan ulkopuolelle. Viestit olivat Bernerin ja oikeuskanslerin välisiä.

KHO:n mukaan viesteissä ei ollut kyse toisarvoisista asiakirjoista, vaan oikeuskanslerin nimenomaisista kannanotoista ja näkemyksistä liikenne- ja viestintäministerin asemaa ja toimintaa koskeviin, julkisen vallankäytön kannalta merkittäviin kysymyksiin.

Oikeuskanslerinvirasto ei vuonna 2019 antanut Ylelle oikeuskansleri Tuomas Pöystin sekä silloisen pääministerin Juha Sipilän (kesk.) ja ministeri Anne Bernerin (kesk.) viestinvaihtoa. Ylen toimittaja oli pyytänyt saada oikeuskanslerin sähköpostit ja kirjalliset ohjeet, jotka liittyivät Bernerin siirtymiseen ruotsalaispankki SEB:n hallitukseen

Pöysti otti sähköpostiviesteissään kantaa Bernerin edellytyksiin jatkaa ministerin tehtävässä uudessa tilanteessa.

Helsingin hallinto-oikeuden päätöksen mukaan viestit liittyivät liikenne- ja viestintäministerin tehtävässään käyttämään julkiseen valtaan, joten ne ovat julkisia. Oikeuskanslerinvirasto valitti asiasta korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Kommentoi

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut