Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Saksan CDU valitsee uuden johtajan jäsenäänestyksellä

Saksan pitkäaikainen valtapuolue kristillisdemokraatit (CDU) valitsee seuraavan puheenjohtajansa jäsenäänestyksellä. Puheenjohtajan ovat aiemmin valinneet puoluekokousdelegaatit.

Uudesta johtajasta pääsevät äänestämään kaikki CDU:n noin 400 000 jäsentä. Virallisesti uusi johtaja valitaan puoluekokouksessa Hannoverissa 21.–22. tammikuuta.

Asiasta kertoivat puolueen nykyinen puheenjohtaja Armin Laschet ja puoluesihteeri Paul Ziemiak lehdistötilaisuudessa Berliinissä.

CDU menetti syyskuun lopun liittopäivävaaleissa asemansa suurimpana puolueena, minkä jälkeen Laschet taipui jättämään tehtävänsä. Ainakin Laschetille alkuvuoden puheenjohtajaäänestyksessä hävinneiden Friedrich Merzin ja Norbert Röttgenin odotetaan havittelevan puheenjohtajan paikkaa.

Merz edustaa puolueen oikeaa laitaa, ja häntä pidetään väistyvän liittokanslerin Angela Merkelin arkkivihollisena. Röttgen puolestaan on ulkopolitiikan asiantuntija ja sijoittuu lähemmäs puolueensa keskustaa.

Myös terveysministeri Jens Spahnia pidetään mahdollisena johtajakandidaattina. Hän pyrki CDU:n puheenjohtajaksi jo vuonna 2018, mutta hävisi kisan.

Merkel luopui puolueensa puheenjohtajuudesta vuonna 2018 mutta on siitä huolimatta jatkanut liittokanslerina tähän asti.