Kuntien hoivakodeissa "jopa 43 prosenttia kalliimmat kulut" kuin yksityisillä – hoivayritysten edunvalvoja julkaisi kovan laskelman

Kunnat käyttävät merkittävästi enemmän rahaa omien hoivayksiköidensä palveluntuotantoon kuin yksityisiltä toimijoilta hankittuihin ostopalveluihin, kertoo Hali ry. Arkisto / Päivi Tuovinen

Mikko Välimaa

Yksityisten hoivayritysten etua valvova Hali ry arvioi omien laskelmiensa pohjalta, että kunnat alihinnoittelevat merkittävästi korvauksiaan yksityisten hoivapalveluiden tuottajille.

Halin mukaan kuntien omissa ympärivuorokautisissa hoivakodeissa palvelutuotantoon käytetään jopa 43 prosenttia enemmän rahaa kuin kuntien ulkopuolelta ostamissa palveluissa.

Hali kertoo tiedotteessa selvittäneensä asiaa vertaamalla, paljonko yksi hoivavuorokausi maksaa kuntien ja yksityisten yritysten hoivakodeissa.

Suurin ero löytyi Halin mukaan Espoosta, jossa julkisesti tuotettu hoivavuorokausi maksoi 43,7 prosenttia enemmän kuin yksityisesti tuotettu vuorokausi.

Halin mukaan Espoon kaupungin yksikkökohtaisten tuloslaskelmien perusteella kaupungin oma tuotanto tehostetussa palveluasumisessa maksoi keskimäärin 180,21 euroa per hoivavuorokausi. Mukana selvityksessä oli viisi yksikössä.

Vastaava ostopalvelulla tuotettu yksityinen palvelu maksoi Espoolle 125,43 euroa per hoivavuorokausi. Summasta on tehty lain sallima 5 prosentin arvonlisäveronpalautus, joka tässä tapauksessa noin 6,5 euroa.

Selvityksessä oli mukana kolme iso kaupunkia ja kolme kuntayhtymää, ja kustannushaitari kuntien eduksi oli 18–43 prosenttia.

− Lienee helppo ymmärtää, että yritykset eivät voi pidemmän päälle toimia tappiolla, kommentoi Halin hoivasta ja osaamisesta vastaava johtaja Arja Laitinen tiedotteessa.

Halin mukaan yli puolet ympärivuorokautisesta hoivasta on tällä hetkellä yksityisten yritysten ja järjestöjen tuottamaa. Etujärjestö vaatii, että kuntien pitäisi kohdella kaikkia toimijoita yhdenvertaisesti.

Kommentoi

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut