Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pohjoismaat vahvistavat yhteistyötä huoltovarmuudessa – julkilausuma painottaa varautumista kaikenlaisiin hätätiloihin

Pohjoismaiden pääministerit ovat hyväksyneet huoltovarmuutta ja varautumista koskevan yhteisen julkilausuman. Siinä Pohjoismaat korostavat varautumisen sekä yhteistyön merkitystä epävakaassa ja vaikeasti ennustettavassa toimintaympäristössä.

Julkilausumassa painotetaan varautumista kaikenlaisiin hätätiloihin ja kriiseihin, olivatpa ne seurausta ihmisen toiminnasta tai luonnonmullistuksista.

Esimerkkeinä mainitaan toimet, joilla varmistetaan puhtaan veden saanti, ruokaturvallisuus ja energiajärjestelmien toiminta. Samoin mainitaan muun muassa digitaalisten verkkojen, kriittisten digipalvelujen ja tärkeimpien kuljetusreittien turvaaminen. Lausuman mukaan esimerkiksi hoitovälineiden ja lääkkeiden luotettavat toimitukset ovat keskeisessä asemassa pandemiatilanteessa.

– Pohjoismainen yhteistyö on voimavara, jonka avulla Pohjoismaat voivat vahvistaa valmius- ja kriisinsietokykyään, sanoo pääministeri Sanna Marin (sd.) tiedotteessa.

Tiedotteen mukaan yhteistyötä ohjaa pääministereiden hyväksymä yhteinen visio, jonka mukaan Pohjolasta tulee maailman kestävin ja integroitunein alue vuoteen 2030 mennessä.

Nyt annetulla julkilausumalla on tarkoitus rohkaista eri toimijoita hakemaan tapoja, joilla huoltovarmuutta ja kriisivarautumista voidaan parantaa.

Lausuman mukaan yhteistyötä voisi syventää muun muassa selvittämällä, kuinka tietojen vaihto ja vuoropuhelu voidaan turvata kriisitilanteessa. Myös yhteisiä harjoituksia ja koulutusohjelmia voisi kehittää edelleen. Lisäksi voitaisiin selvittää, millaista yhteistyötä pystyttäisiin tekemään esimerkiksi terveyskriiseihin varautumisessa.

Suomi toimii kuluvana vuonna hallitusten välisen pohjoismaisen yhteistyön puheenjohtajana. Huoltovarmuusyhteistyön kehittäminen on ollut yksi Suomen puheenjohtajuuden keskeisistä tavoitteista.