Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Hallitus esittää: Useita osakesäästötilejä avanneelle ei jatkossa tule ankaraa verosanktiota, jos varoja on vain yhdellä tilillä

Hallitus esittää lakimuutosta, jonka mukaan useamman osakesäästötilin avanneelle ei enää jatkossa määrätä veronkorotusta, jos varoja on vain yhdellä tilillä.

Lain mukaan henkilöllä saa olla kerrallaan vain yksi osakesäästötili. Jos osakesäästötilejä on useita, verottaja on määrännyt niistä jokaiselle kymmenen euron veronkorotuksen päivää kohti.

Veronkorotuksen tarkoituksena on ollut sanktioida osakesäästötilin 50 000 euron talletuskaton kiertäminen useita osakesäästötilejä avaamalla.

Verohallinto on määrännyt noin kahdellesadalle ihmiselle veronkorotusta useamman osakesäästötilin avaamisesta viime vuonna. Joissakin tilanteissa veronkorotuksia on määrätty useita tuhansia euroja, vaikka useasta tilistä ei ole saatu verotuksellista hyötyä.

Helsingin Sanomat kertoi syyskuussa tapauksesta, jossa 21-vuotias opiskelija oli saamassa yhteensä yli 10 000 euron veronkorotuksen, koska hän oli vahingossa avannut kaksi osakesäästötiliä.

Lakiesityksen mukaan osakesäästötilin veronkorotus jätettäisiin määräämättä, jos verovelvollisella on ollut verovuoden aikana voimassa ilmeisen erehdyksen vuoksi samanaikaisesti useampia osakesäästötilejä, mutta verovuoden aikana varoja on ollut enintään yhdellä osakesäästötilillä.

Uudistus tulisi voimaan ensi vuoden alusta. Muutosta kuitenkin sovellettaisiin jo kuluvalta vuodelta toimitettavassa verotuksessa.

Sijoittajat ovat voineet avata osakesäästötilejä viime vuoden alusta lähtien. Tämän vuoden syyskuun lopussa Suomessa oli jo noin 230 000 aktiivista osakesäästötiliä.

Osakesäästötilin sisällä voi ostaa ja myydä pörssiosakkeita ilman veroseuraamuksia. Myöskään osingoista ei peritä veroa, jos rahat pysyvät tilin sisällä. Osakesäästötilille kertyneitä tuottoja verotetaan vasta sitten, kun tililtä nostetaan varoja.