Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvalloissa alkaa maata kuohuttanutta mustan lenkkeilijän surmaa käsittelevä oikeudenkäynti syrjintäkohun keskellä

Yhdysvalloissa on määrä alkaa tänään mustan lenkkeilijän Ahmaud Arberyn surmaa käsittelevä oikeudenkäynti keskellä valamiehistön valintakriteereistä syntynyttä kohua.

Yli kaksi viikkoa kestäneen valamiesten valintaprosessin aikana surmasta syytettynä olevien kolmen valkoisen miehen puolustusasianajajat hylkäsivät 12 mustasta valamiesehdokkaasta 11.

Lopulta kaksitoistahenkiseen valamiehistöön päätyikin vain yksi mustaihoinen henkilö ja valintaprosessi on johtanut syytöksiin ihonväriin perustuvasta syrjinnästä.

Britannian yleisradioyhtiö BBC :n mukaan syyttäjät ovat väittäneet puolustuksen karsineen valamiehiä ihonvärinsä mukaan, sillä puolustusasianajajat käyttivät heille suoduista 24 hylkäysmahdollisuudesta 11 mustien ehdokkaiden hylkäämiseen.

Samaan aikaan syyttäjät kuitenkin käyttivät kaikki 12 hylkäysmahdollisuuttaan valkoisten valamiesehdokkaiden hylkäämiseen, BBC kertoo.

Georgian osavaltion korkeimman oikeuden tuomari Timothy Walmsley arvioi, että valamiehistön valinnassa tuntuu tapahtuneen tahallista syrjintää. Tästä huolimatta hän aikoo antaa oikeudenkäynnin edetä suunnitellusti.

Valamiehistön valintaa ovat kritisoineet myös muun muassa tunnettu ihmisoikeusasianajaja Ben Crump sekä Arberyn äiti Wanda Cooper-Jones.

Cooper-Jones kertoo olleensa kauhistunut siitä, kuinka vain yksi musta tuli valituksi hänen poikansa ampumista käsittelevään valamiehistöön.

"Valamiehistön tulisi edustaa yhteisöä"

Crump puolestaan alleviivasi, kuinka Arberyn ”surmaajan kohtalosta päättää lähestulkoon täysin valkoinen valamiehistö”.

– Valamiehistön tulisi edustaa yhteisöä, Crump painottaa viitaten Glynnin piirikuntaan, jossa oikeudenkäynti järjestetään.

Noin neljäsosa Glynnin piirikunnan 85 000 asukkaasta on mustia.

Crump kuvailee myös lausunnossaan, miten Arbery ajettiin ajojahdin jälkeen nurkkaan ja ammuttiin kuoliaaksi, koska hän oli musta mies valkoisella asuinalueella.

Syyttäjät haastoivat puolustusasianajajien hylkäysaikeet kahdeksan valamiehen osalta, mutta tuomari arvioi puolustusasianajajilla olleen pätevät syyt potentiaalisten valamiesten hylkäämiselle.

Walmsleyn mukaan puolustus oli kyennyt antamaan tuomioistuimelle ihonväristä riippumattomat syyt sille, miksi kyseisiä henkilöitä ei tulisi valita.

Yhdysvaltalaislehti New York Timesin mukaan puolustusasianajajat olivat muun muassa esittäneet perusteluissaan huolensa siitä, kuinka yksi mies oli pelannut kouluaikoina jalkapalloa Arberyn kanssa.

Vaikka tuomari näki perusteluiden olleen riittävät, on lähestulkoon valkoihoisista koostuva valamiehistö kuitenkin kauhistuttanut osaa paikallisista asukkaista. Lehden mukaan paikalliset ovat olleet jo etukäteen huolissaan siitä, ettei oikeudenkäynti olisi oikeudenmukainen.

Vasta surmavideo kirvoitti pidätykset

Ahmaud Arbery, 25, ammuttiin vuoden 2020 helmikuussa Georgian Brunswickissa. Arberyn kuolemasta kuvattu video levisi sosiaalisessa mediassa ja shokeeraava kuvamateriaali lisäsi osaltaan kierroksia maassa vallinneeseen rasismin vastaiseen liikehdintään.

Ensimmäiset pidätykset Arberyn tapauksesta tehtiin vasta toukokuun alkupuolella ja vasta sen jälkeen, kun surmavideo oli jo ehtinyt kuohuttaa maata. Tapausta pompoteltiin kevään aikana kaikkiaan kolmen syyttäjän pöydän kautta, kunnes heistä viimeinen määräsi surmasta epäillyt miehet pidätettäväksi. Kevään lopulla tapauksen tiimoilta pidätettiin kuusikymppinen eläköitynyt poliisi ja hänen kolmekymppinen poikansa. Syytteitä sai myös kolmas, Arberyn ajojahtiin liittynyt ja ampumisen kuvannut mies.

Miehiä on syytetty Arberyn surmasta tai osallisuudesta siihen. Huhtikuussa kolmikon kerrottiin saaneen myös viharikossyytteet tapauksen tiimoilta. Viharikoksia käsitellään erillisessä oikeudenkäynnissä, jonka on määrä alkaa helmikuussa.

Tutkinnan yhteydessä miehet väittivät luulleensa Arberya naapurustoa tuohon aikaan piinanneeksi murtomieheksi. Miehet myös vetosivat osavaltion lakiin, jonka perusteella tavalliset kansalaiset voisivat tehdä pidätyksiä.

Syyttäjät pyrkivät todentamaan, että Arbery oli aseistamaton, eikä hänellä ollut mitään kytköksiä murtosarjaan. Syytettyjen puolestaan odotetaan vetoavan itsesuojeluun sekä väittävän Arberyn vastustaneen pidätystä.

Arberystä rasismin vastaisen liikkehdinnän symboli

Arberyn äiti on lisäksi nostanut erikseen siviilikanteen, jossa hän hakee korvauksia paitsi syytetyiltä myös paikallisilta viranomaisilta, joiden syytetään yrittäneen lakaista tapaus maton alle.

Myös yksi entinen syyttäjä on saanut syytteet Arberyn surmaan liittyen. Tapausta viime vuoden keväänä käsitelleen syyttäjän väitetään rikkoneen virkavalaansa ja vaikeuttaneen tapauksen tutkintaa.

Yhdysvalloissa ja muualla maailmalla järjestettiin laajoja rasismia ja poliisiväkivaltaa vastustavia mielenosoituksia sen jälkeen, kun musta George Floyd kuoli poliisin käsiin Minneapolisissa viime vuoden toukokuussa. Jo ennen Floydia surmattu Arbery nousi niin ikään yhdeksi mittavien mielenilmausten symboliksi.