Ruokaläheteille hapuillaan työntekijän oikeuksia – Iltalehti: Työkyvyttömyyseläkkeellä oleva Tia pelkää töiden loppuvan, jos Woltin työstatus muuttuu

Etelä-Suomen aluehallintoviraston (Avi) työsuojelun vastuualue on tehnyt 1.11. päätöksen, jonka mukaan Wolt Enterprises Oy:n ruokalähetit ovat työsuhteessa yhtiöön. Niko Jouhkimainen
Emmi Julkunen

Emmi Julkunen

Hämeenlinnalainen Wolt-kuljettaja Tia Mynttinen ei tahtoisi työstatuksensa muuttuvan työsuhteeksi. Sen sijaan hän toivoisi, että hän voisi jatkaa nykyisen mallin mukaan yrittäjänä. Mynttisen kokemuksista kertoi Iltalehti.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) linjasi maanantaina, että Woltin ruokalähetit ovat jatkossa työsuhteessa. Palvelualojen ammattiliitto (PAM) nosti puolestaan kesällä kanteen Woltin ruokalähettinä työskennelleen jäsenensä asiasta. Tällä hetkellä Wolt, ruokalähetit ja viranomaiset odottavat tuomioistuimen ratkaisua ruokalähettien asemaa koskevassa kiistassa.

42-vuotias Mynttinen kertoi Iltalehdelle, että nykyinen malli on hänelle elintärkeä. Mynttinen on työkyvyttömyyseläkkeellä pitkäaikaisten sairauksiensa vuoksi, eikä hän koe kykenevänsä sitoutumaan työhön, jossa olisi säännölliset työpäivät ja -ajat. Ennen Woltilla työskentelyä Mynttinen kävi vuosien varrella läpi useita kursseja, työkokeiluja, ammatinvalintatestejä ja kuntoutusjaksoja.

Vasta työsuhde Woltin kanssa on tuntunut omalta. Woltin itse tuottamiensa kyselyiden ja esimerkiksi perustajaosakas Juhani Mykkäsen mukaan suurin osa ruokaläheteistä olisi tyytyväisiä nykyiseen työstatukseen.

– Siksi ihmettelen, että kenen etua tässä nyt ajetaan, Mynttinen pohti Iltalehdelle

– Aluehallintovirasto ja muut tahot voisivat tutustua paremmin meidän ruokalähettien asemaan. Enemmistö läheteistä on kuitenkin sitä mieltä, että homma toimii erittäin hyvin juuri tällaisenään.

Tällä hetkellä Woltin ruokaläheteillä ei ole työaikaa, työajanseurantaa tai työvuorolistoja. Palkkion Wolt maksaa tehtyjen ruokakuljetusten mukaan.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut