Yön uutiskooste | Yli sata ravintola-alan yritystä haastoi vakuutusyhtiön oikeuteen, Biden myöntää Yhdysvaltojen kuluttajahintojen olevan liian korkealla, neljä astronauttia lähti SpaceX:n raketilla kohti kansainvälistä avaruusasemaa

Helsingin käräjäoikeuden on määrä antaa tänään harvinainen välituomio, kun se ottaa kantaa ravintola-alan yritysten oikeuteen saada epidemiakorvauksia vakuutusyhtiöltä koronapandemian aikana.

Yli sata ravintola-alan yritystä on haastanut Pohjola Vakuutuksen oikeuteen saamatta jääneistä epidemiakorvauksista. Yritykset katsovat olevansa oikeutettuja vakuutuskorvauksiin, kun ravintolatoimintaa on koronan vuoksi rajoitettu eri aikoina eri tavoin.

Pohjolan mukaan sen epidemiakeskeytysturvaa ei ole tarkoitettu pandemian kaltaista tilannetta varten, jossa eduskunta ja valtioneuvosto säätävät koko toimialaa ja laajoja alueita koskevia rajoituksia.

Amnesty: Lääkeyhtiö Pfizer ei ole toimittanut lupaamiaan rokotteita köyhiin maihin

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International väittää, että lääkeyhtiö Pfizer ei ole toimittanut lupaamiaan rokotteita maailmaan köyhimpiin maihin.

Amnestyn mukaan syyskuun loppuun mennessä lääkeyhtiön toimittamista rokoteannoksista alle kymmenesosa eli 154 miljoonaa oli toimitettu matalan tulotason ja matalan keskitulotason maihin.

Pfizer on kertonut jakavansa tämän vuoden loppuun mennessä vähintään miljardi rokoteannosta köyhiin maihin. Amnesty kuitenkin kritisoi lääkeyhtiön luokittelua, jossa matalan tulotason, matalan keskitulotason ja ylemmän keskitulotason maat ovat kaikki samassa nipussa.

Näistä Pfizer on toimittanut rokotteita lähinnä ylemmän keskitulotason maihin, kuten Malesiaan, Meksikoon ja Thaimaahan, Amnestyn tiedotteessa sanotaan.

Biden myöntää Yhdysvaltojen kuluttajahintojen olevan liian korkealla ja lupaa puuttua inflaatioon

Presidentti Joe Biden myöntää yhdysvaltalaisten kuluttajien maksavan liikaa tavallisista tuotteista ja lupaa puuttua maansa poikkeuksellisen kovaan inflaatioon. Bidenin mukaan työttömien määrä laskee ja palkat nousevat, mutta tästä huolimatta hinnat ovat edelleen liian korkealla.

Yhdysvaltojen kuluttajahinnat nousivat lokakuussa nopeinta tahtia yli 30 vuoteen. Inflaatiotahti oli 6,2 prosenttia, kun sekä bensiini, autot että elintarvikkeet kallistuivat.

Biden pyrkii samaan aikaan edistämään ehdottamaansa 1,2 biljoonan dollarin infrastruktuuripakettia, jolla hän uskoo maansa pystyvän kääntämään tilanteen paremmaksi. (Lähde: AFP)

Yhdysvaltalaisnäyttelijä Alec Baldwin haastettiin oikeuteen kuvaajan tapaturmaisen kuoleman vuoksi

Yhdysvaltalaisnäyttelijä Alec Baldwin on haastettu oikeuteen kuvaaja Halyna Hutchinsin kuolemaan johtaneen ampumisen vuoksi.

Tapaturma sattui Rust-lännenelokuvan kuvauspaikalla kolmisen viikkoa sitten. Baldwin ampui tappavan laukauksen Hutchinsia kohti sen jälkeen, kun Baldwinille oli kerrottu, että hänen käyttämänsä ase oli turvallinen.

Baldwinin haastoi oikeuteen tuotannon valoteknikko, jonka mukaan kuvaajan kuolema oli laiminlyöntien seurausta. Laiminlyönteihin on hänen mukaansa syyllistynyt myös muita Baldwinin lisäksi.

Oikeushaasteessa mainitaan lisäksi ainakin aseista kuvauspaikalla vastannut nuori asemestari ja turma-aseen Baldwinille antanut apulaisohjaaja. (Lähde: AFP)

Neljä astronauttia lähti SpaceX:n raketilla kohti kansainvälistä avaruusasemaa

Viivästyksien jälkeen Elon Muskin SpaceX on päässyt lähettämään neljä astronauttia matkalleen kohti kansainvälistä avaruusasemaa ISS:ää.

Astronauttinelikko laukaistiin taivaalle Yhdysvaltain Floridassa sijaitsevasta Kennedyn avaruuskeskuksesta Suomen aikaa aamuneljän jälkeen.

Matkaa taitetaan SpaceX:n Crew Dragon -avaruusaluksella. Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan mukaan miehistö on nimennyt aluksen Enduranceksi, joka tarkoittaa vapaasti suomennettuna kestävyyttä tai sietokykyä.

Aluksen saatteli taivaalle SpaceX:n Falcon 9 -raketilla. Nasa kertoi ennen puolta neljää aluksen irtautuneen kantoraketista ja jatkavan matkaansa soolona. (Lähde: AFP)

Kaunokirjallisuuden tämän vuoden Finlandia-ehdokkaat julkistetaan tänään

Suomen Kirjasäätiö julkistaa tänään kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon tämän vuoden ehdokkaat. Julkistamistilaisuus alkaa aamukymmeneltä, ja sitä voi seurata Kirjasäätiön verkkosivuilla.

Finlandia-voittaja selviää palkintotilaisuudessa 1. joulukuuta. Voittajan valitsee elokuvaohjaaja Zaida Bergroth.

Viime vuonna kaunokirjallisuuden Finlandian voitti Anni Kytömäen romaani Margarita.

Sää on tänään enimmäkseen poutainen koko maassa

Sää on tänään koko maassa enimmäkseen poutainen ja selkeä, kertoo Ilmatieteen laitos. Tiet voivat olla sateiden väistymisen myötä yöllä ja aamulla liukkaita erityisesti maan länsi- sekä keskiosissa.

Lämpötilat ovat tänään pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta plussan puolella. Lämpimintä on päivällä maan länsi- ja eteläosissa, joissa lämpötila voi kivuta seitsemän asteen tuntumaan.

Kovan tuulen varoitukset ovat voimassa kaikilla merialueilla.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut