Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

IS: Jaana Haapasalo ei syyllistynyt virkarikokseen Salon uima­hallissa pärskyttelyn jälki­mainingissa

Jyväskylänkin kuntapolitiikassa vaikuttanut Jaana Haapasalo ei syyllistynyt poliisin tutkinnan mukaan virkarikokseen Salon uimahallissa kesällä 2020 tapahtuneessa roiskinta-tapauksen jälkimainingeissa. Haapasalon toiminta ei siis etene esitutkintaan. Asiasta uutisoivat esimerkiksi Ilta-Sanomat ja Turun Sanomat.

Taustalla on heinäkuussa 2020 alkanut vyyhti. Haapasalo oli käymässä tuolloin Salon uimahallissa ja sai viereistä rataa uineen perhosuimarin vesiroiskeet päällensä. Haapasalo antoi asiasta palautetta uimavalvojalle ja sai vastaukseksi mielestään epäasiallista kohtelua.

Uimavalvoja ja hänen esihenkilönsä mukaan Haapasalo uhkasi järjestää valvojalle potkut. Haapasalo oli tuolloin Salon kaupunginvaltuutettu.

Salon kaupunginlakimies oli tehnyt tämän vuoden elokuussa Salon kaupunginvaltuuston kehotuksesta tutkintapyynnön, jossa haluttiin poliisin selvittävän, oliko Haapasalo kaupunginvaltuutettuna syyllistynyt virkarikokseen. Asiassa puitiin, oliko hän valtuutetun asemaansa vedoten kyseenalaistanut Salon kaupungin palveluksessa olleen uimahallin uimavalvojan työsuhteen.

Poliisi ei päätöksessään ota kantaa siihen, mitä Haapasalo oli uimavalvojalle sanonut. Asiasta on poliisin mukaan ”ristiriitaisia käsityksiä”. Poliisi korosti, että Haapasalo oli uimahallissa yksityishenkilönä eikä kaupunginvaltuutettuna. Lisäksi hän ei olisi asemassaa realistisesti voinut vaikuttaa uimavalvojan työsuhteeseen kaupungin kanssa, vaikka olisikin sellaista uhannut.

Ilta-Sanomille Haapasalo ihmetteli, miten koko valtuusto asettui tutkintapyynnön taakse.

Psykologi, oikeus- ja kriminaalipsykologian dosentti Jaana Haapasalo oli Jyväskylän kaupunginvaltuustossa 2000-luvun alkupuolella kaksi kautta vasemmistoliiton ja sittemmin sitoutumattomana kommunistien valtuustoryhmässä.

Haapasalo oli myös Keski-Suomen maakuntavaltuuston jäsen.