Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EIT: Ranska ei käyttänyt Guantanamossa hankittuja tietoja kahden terrorismista epäillyn oikeudenkäynneissä

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) katsoo, että Ranska ei käyttänyt Guantanamon vankileirillä hankittuja tunnustuksia kahden kansalaisensa tuomitsemiseen.

EIT linjasi torstaina antamassaan päätöksessä yksimielisesti, että Ranska ei rikkonut Euroopan ihmisoikeussopimuksen kuudetta artiklaa, jonka mukaan kaikilla on oikeus oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin. EIT:n mukaan tuomiot perustuivat epäiltyjen Ranskassa tehdyissä kuulusteluissa ja muuta kautta hankittuihin tietoihin, eivät Guantanamossa kerättyihin todisteisiin.

Kaksi ranskalaista vuosina 1979 ja 1981 syntynyttä miestä pidätettiin pian Yhdysvaltojen vuoden 2001 terrori-iskujen jälkeen Pakistanin ja Afganistanin rajalla. He olivat olleet Afganistanissa taistelemassa äärijärjestö Talebanin joukoissa. Pakistanin viranomaiset luovuttivat miehet yhdysvaltalaisille, jotka veivät heidät Guantanamon laivastotukikohtaansa Kuubassa.

Miehet palautettiin vuonna 2004 Ranskaan, jossa heidät pidätettiin ja heitä vastaan aloitettiin oikeusprosessi. Myöhemmin heidät tuomittiin neljäksi vuodeksi vankeuteen terrorismirikoksista.

Miehet katsoivat, että heitä vastaan käytettiin todistusaineistoa, jota oli hankittu lainvastaisesti Guantanamossa muun muassa kiduttamalla.

EIT kuitenkin katsoi, että näitä lausuntoja ei käytetty oikeusprosessissa. Tuomioistuimen mukaan Ranskan tiedusteluviranomaisten Guantanamoon vuosina 2002–2004 tekemien vierailujen tarkoituksena ei ollut hankkia todisteita, vaan tunnistaa Yhdysvaltain hallussa olevia Ranskan kansalaisia.