Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tshekki sai viimein pääministerin poikkeuksellisessa tilaisuudessa – koronatartunnan vuoksi presidentti esiintyi sermin takaa

Tshekissä oikeistolaisen demokraattisen puolueen Petr Fiala on nimitetty maan uudeksi pääministeriksi. Alun perin nimitys piti tehdä jo perjantaina, mutta nimityksestä vastaava presidentti Milos Zeman oli tuolloin sairaalassa koronavirustartunnan vuoksi.

Suorana televisiossa näytetty tilaisuus oli poikkeuksellinen presidentin karanteenin vuoksi. Pyörätuolissa istuva presidentti esiintyi muovisen sermin takana.

Fialan johtama, oikeistolaisen kansalaisdemokraattisen puolueen, keskustaoikeistolaisen TOP 09:n ja kristillisdemokraattien muodostama vaaliliitto Yhdessä sai viime kuun vaaleissa suurimman äänisaaliin. Edellisen pääministerin Andrej Babishin ANO jäi kakkoseksi. Kolmanneksi tulleen, piraattipuolueen ja STANin muodostaman ryhmän tuloksen ansiosta oppositioliittoumat saavat parlamenttiin enemmistön, ja puolueet ovat päässeet sopuun tulevan hallituksen muodostamisesta.

Vaalien jälkeisiä neuvotteluja käytiin ilman 77-vuotiasta Zemania, joka vietiin ambulanssilla sairaalaan vain päivä vaalien jälkeen maksavaivojen vuoksi.

Pandemia koettelee Tshekkiä

Alun perin Fiala piti nimittää pääministeriksi jo perjantaina eli päivää sen jälkeen kun Zeman pääsi sairaalasta. Presidentti vietiin kuitenkin hoitoon uudelleen jo samana päivänä koronavirustartunnan vuoksi. Hän pääsi sairaalasta uudelleen eilen lauantaina.

Tshekin perustuslain mukaan Zemanin on myös nimitettävä hallitus. Hän oli kuitenkin etukäteen ilmoittanut, että hän ei ole tyytyväinen yhteen Fialan henkilövalintaan, mikä herätti huolta prosessin viivästymisestä edelleen.

10,7 miljoonan asukkaan maa on kärvistellyt ennätyksellisten tartuntalukujen kanssa. Väistyvä hallitus ilmoitti uusista rajoituksista aiemmin tällä viikolla, mutta monet vaativat vieläkin tiukempia toimia. Tshekin itäosan sairaaloissa alkaa loppua kapasiteetti, ja joitakin potilaita on siirretty väljempiin oloihin muualle maahan.

Lisäksi Tshekkiä koettelee energian hinnannousu ja kasvava inflaatio.