Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomat 115 vuotta – Lue Juhlalehti!

THL: Suomessa ei ole vielä havaittu omikronmuunnosta, kolmea uutta epäilyä tutkitaan – uusia koronatartuntoja ennätysmäärä

Suomessa ei ole toistaiseksi havaittu koronaviruksen uutta omikronmuunnosta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

THL kertoi maanantaina tutkivansa kahta koronatapausta, joita epäiltiin omikronmuunnokseksi. Toinen tutkituista näytteistä osoittautui koronan deltamuunnokseksi. Toinen näyte tutkitaan vielä uudestaan, koska näytteen virusmäärä oli alhainen.

Lisäksi Suomessa on havaittu kolme uutta omikronepäilyä, jotka myös sekvensoidaan variantin selvittämiseksi. Tulokset varmistuvat lähipäivinä.

THL:n mukaan on todennäköistä, että epäiltyjä tapauksia todetaan edelleen lisää. Kansallisessa koronavarianttien otospohjaisessa seurannassa ei kuitenkaan ole vielä havaittu omikronia.

Omikronvirusmuunnoksen leviämistä voi torjua kuten muitakin koronamuunnoksia eli ottamalla koronarokotteen sekä huolehtimalla käsi- ja maskihygieniasta ja turvaväleistä, THL muistuttaa.

Virusmuunnosten syntyminen on tavallista

Muun muassa Etelä-Afrikassa havaitun uuden omikronmuunnoksen leviäminen on aiheuttanut maailmalla huolta. Kymmenet maat ovat asettaneet matkustusrajoituksia eteläisen Afrikan maihin sen jälkeen, kun Etelä-Afrikka ilmoitti uudesta variantista viime viikolla. Tällä hetkellä maailmanlaajuisesti vallitseva virusmuunnos on delta.

Vielä ei tiedetä, kuinka vaarallinen uusi muunnos on. Virusmuunnosten syntyminen on hyvin tavallista ja kuuluu virusten normaaliin kiertoon, THL muistuttaa.

– Variantit voivat levitä ja syrjäyttää aiempia virusmuotoja tai jäädä muiden muunnosten jalkoihin, mikä on nähty koronapandemiankin aikana jo useaan otteeseen, THL kertoo tiedotteessa.

Maailman terveysjärjestö WHO jaottelee koronamuunnokset kolmeen luokkaan: huolestuttaviin, tehostetun seurannan alaisiin sekä seurattaviin. Perjantaina WHO nimesi omikronin ja luokitteli sen huolta herättäväksi variantiksi. Omikronia edeltävä huolta herättävä variantti oli delta. Se sai luokittelunsa toukokuussa.

Koronatartuntoja lähes 1 570

Suomessa on raportoitu tänään 1 570 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Kyseessä on suurin päiväkohtainen raportoitu luku Suomessa koko epidemian ajalta.

Kahden viime viikon aikana on raportoitu noin 15 500 koronatartuntaa, mikä on vajaat 4 400 tartuntaa enemmän kuin tätä edeltävien kahden viikon aikana.

Koronaviruksen vuoksi sairaalahoidossa on tällä hetkellä 275 ihmistä, mikä on 45 koronapotilasta vähemmän kuin edellisellä raportointikerralla maanantaina.

Tehohoidossa on yhä 51 koronapotilasta eli yhtä monta ihmistä kuin maanantaina.

Lisäksi THL kertoi tänään 13 uudesta koronavirukseen liittyvästä kuolemasta. Yhteensä koronavirukseen liittyviä kuolemia on raportoitu 1 348. Tartuntoja on puolestaan todettu koko epidemian aikana reilut 188 100.

Koronan ilmaantuvuus yhä valtakunnallisessa kasvussa

Myös koronatartuntojen valtakunnallinen ilmaantuvuus jatkaa kasvuaan. Ilmaantuvuus on viimeisen kahden viikon ajalta noin 280 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden. Tätä edeltäneiltä kahdelta viikolta ilmaantuvuusluku oli noin 201.

Alueellisesti suurinta koronan ilmaantuvuus on Pohjois-Pohjanmaalla, jossa on todettu noin 559 tartuntaa viimeisen kahden viikon ajalta sataatuhatta asukasta kohden. Perässä ovat Päijät-Häme (ilmaantuvuusluku noin 356) ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (noin 345).

Paras koronatilanne on Kainuussa, jossa ilmaantuvuusluku on vain noin 57.

Kaksi koronarokotetta saaneita yli neljä miljoonaa

Kaksi koronarokoteannosta saaneita on Suomessa nyt yli neljä miljoonaa, kertoo THL. Kaksi rokotetta on saanut noin 4 002 500 ihmistä eli 81,8 prosenttia Suomen 12 vuotta täyttäneestä väestöstä.

Kolme koronarokotetta saaneita on reilut 273 000 eli 5,6 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä.

Yhden rokoteannoksen saaneita on puolestaan reilut 4,24 miljoonaa. Heidän osuutensa 12 vuotta täyttäneestä väestöstä on 86,7 prosenttia.