Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomat 115 vuotta – Lue Juhlalehti!

Lavrov sanoi Venäjän tarvitsevan turvallisuustakuut länsirajoilleen – tapasi USA:n Blinkenin Ruotsissa

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on sanonut Venäjän tarvitsevan turvallisuustakuut länsirajoilleen. Lavrov kertoi tästä yhdysvaltalaiselle virkaveljelleen Antony Blinkenille tänään, sanoi Venäjän ulkoministeriö lausunnossaan.

Pitkäaikaiset turvallisuustakuut tulisi Lavrovin mielestä nähdä "ehdottomana vaatimuksena".

Lavrov oli myös varoittanut Yhdysvaltoja "vetämästä Ukrainaa Yhdysvaltain geopoliittisiin peleihin", lausunnossa sanotaan.

Ulkoministereiden kahdenkeskisessä tapaamisessa Lavrov oli sanonut Venäjän haluavan oikeudellisesti sitovan lupauksen, ettei Ukrainan sallittaisi liittyä sotilasliitto Natoon ja että Nato lopettaisi itään suuntautuvan laajentumisensa.

Sekä Lavrov että Blinken osallistuivat Tukholmassa järjestettyyn Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin ministerikokoukseen.

Yhdysvallat on ilmaissut huolensa Venäjän sotakaluston kerääntymisestä lähelle Ukrainan rajaa ja uhannut Venäjää "tuntuvilla pakotteilla".

Blinken: Venäjän uudet hyökkäyssuunnitelmat huolestuttavat "syvästi"

– Olemme syvästi huolestuneita Venäjän uusista hyökkäyssuunnitelmista Ukrainaan, Blinken sanoi tapaamisessa.

Separatisteja tukenut Venäjä kuitenkin tyrmää väitteet siitä, että se valmistelisi hyökkäystä.

Lavrov syytti Natoa sotilaallisen kalustonsa tuomisesta "lähemmäksi Venäjän rajoja" ja kehotti länttä harkitsemaan vakavasti ​​ehdotuksia, joita Moskova tekisi pian Naton laajentumisen estämiseksi itään.

– Sotilaallisen vastakkainasettelun painajaismainen skenaario on palaamassa, varoitti Lavrov puhuessaan kokouksessa.

Etyj on yksi harvoista kansainvälisen vuoropuhelun foorumeista, johon Yhdysvallat ja Venäjä molemmat kuuluvat.

Venäjän hyökättyä Krimille vuonna 2014 Etyjin tehtävänä on ollut tarkkailla Itä-Ukrainan konfliktin ratkaisemiseen tähtäävien rauhansopimusten noudattamista.

Torstain kokouksen jälkeen Venäjän varaulkoministeri Sergei Rjabkov sanoi toivovansa, että Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Venäjän presidentti Vladimir Putin pian "ottaisivat yhteyttä" toisiinsa välien kiristyessä.

"Venäjän sotilastoimilla olisi kauaskantoiset seuraukset"

Blinken sanoi sotilasliitto Naton kokouksessa Riikassa keskiviikkona, että Venäjän mahdollisilla sotilastoimilla olisi "kauaskantoiset ja pitkäkestoiset seuraukset".

– Emme tiedä, onko presidentti (Vladimir) Putin päättänyt hyökätä. Me tiedämme, että hän ottaa käyttöön valmiudet tehdä sen lyhyessä ajassa, jos hän niin päättää, Blinken sanoi.

Blinkenin mukaan mahdollinen kriisi tulee kuitenkin ratkaista diplomatialla.

– Olemme tehneet Kremlille selväksi, että aiomme vastata päättäväisesti, muun muassa ottamalla käyttöön sellaiset mittavat taloudelliset toimet, joita olemme aiemmin välttäneet, Blinken sanoi.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on vaatinut tilanteesta suoria neuvotteluja Venäjän kanssa.

Kremlin edustaja Dmitri Peskov sanoi toimittajille tänään, että Ukrainan pyrkimys valloittaa Krimin niemimaa takaisin on "suora uhka" Venäjälle.

Venäjä syytti Ukrainaa keskiviikkona sotilasjoukkojen kokoamisesta maan itäosaan. Konfliktin taustalla on Venäjän huoli Naton itälaajentumisesta ja Ukrainan mahdollisesta jäsenyydestä sotilasliitossa tulevaisuudessa.

Ukrainan lisäksi ulkoministerien odotetaan keskustelevan siirtolaiskriisistä Valko-Venäjän ja EU:n rajalla sekä Armenian ja Azerbaidzhanin välisten yhteenottojen uudelleen puhkeamisesta.

Blinkenin ja Lavrovin tapaaminen on maiden välinen ensimmäinen korkean luokan tapaaminen sitten kesäkuun, jolloin maiden presidentit Joe Biden ja Vladimir Putin tapasivat Genevessä.