Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskunnan tarkastusvaliokunta esittää yksimielisesti budjettipäällikkö Yläoutista VTV:n pääjohtajaksi

Eduskunnan tarkastusvaliokunta esittää yksimielisesti valtiovarainministeriön budjettipäällikkö Sami Yläoutista Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) pääjohtajaksi. Tarkastusvaliokunta päätti asiasta kokouksessaan torstaina. VTV:n pääjohtajan vaali toimitetaan eduskunnan täysistunnossa, jonka tarkempi ajankohta vahvistetaan myöhemmin.

Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtajan virkaa haki 48 henkilöä. Toimikausi on kuusi vuotta.

Pääjohtajan paikka vapautui, kun eduskunta irtisanoi Tytti Yli-Viikarin kesäkuun lopussa. Hänet oli ennen sitä pidätetty virasta rikosepäilyjen vuoksi.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun eduskunta irtisanoi nimittämänsä virkamiehen.

Yli-Viikari haluaisi edelleen palata entiseen tehtäväänsä VTV:n ylijohtajaksi vuodenvaihteen jälkeen, kertoo Lännen Media .

Yli-Viikari jätti ylijohtajan viran vuonna 2016 tultuaan valituksi pääjohtajan paikalle. Silloista ylijohtajan tehtävää virastossa ei enää ole, joten tehtävänkuvasta pitäisi neuvotella uudelleen uuden pääjohtajan kanssa.

– VTV:ssä on useita johtavia virkamiehiä, joille on annettu määräaikainen määräys johtamistehtäväänsä 31.3.2022 saakka. Uusi pääjohtaja ratkaisee, ketkä toimivat sen jälkeen johtamistehtävissä. Odotan myös omasta tulevasta tehtävänkuvastani keskusteltavan uuden pääjohtajan kanssa, Yli-Viikari sanoo.

Paluusta ei ole puhuttu

Pääjohtajan sijaisena VTV:ssä toimiva Matti Okko sanoo, ettei Yli-Viikarin paluusta eikä sen myötä tehtävänkuvasta ole keskusteltu.

VTV:n luottamusmies Pasi Tervasmäki sanoo Lännen Medialle, että henkilöstön keskuudessa Yli-Viikarin mahdollinen paluu koetaan ongelmalliseksi.

– Henkilöstöllä ei ole asiassa päätösvaltaa, mutta sellainen tuntuma on, että paluuta ei toivota varsinkaan johtotehtäviin.

Yli-Viikarin potkuihin johtaneiden rikossyytteiden käsittely alkaa Helsingin käräjäoikeudessa ensi viikolla.