Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Marinia yritettiin tavoitella ravintolaillan aikana eristäytymisohjeistuksella kahdesti, itsenäisyyspäivänä luvassa valtakunnallinen lipunnosto ja ulkoilmakulkueita

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Helsingin yössä ilman valtioneuvoston puhelinta juhlinutta pääministeri Marinia yritettiin tavoitella ravintolaillan aikana eristäytymisohjeistuksella kahdesti

Helsingin yössä juhlinutta pääministeri Sanna Marinia (sd.) yritettiin tavoitella lauantai-illan aikana kahdesti eristäytymisohjeistuksella. Helsingin Sanomien ja Iltalehden mukaan hänellä ei ollut kuitenkaan mukanaan valtioneuvoston puhelinta, johon viestit lähetettiin.

STT:n tietojen mukaan valtioneuvoston jäseniä ohjeistettiin jo hieman ennen iltakahdeksaa lauantai-iltana välttämään kontakteja, jos heillä oli ollut ohjelmaa koronatartunnan saaneen ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) kanssa perjantaina 3.12.

Valtioneuvoston turvallisuusjohtajan antama ohje välitettiin tekstiviestitse, ja se toistettiin laajemmalla jakelulla noin kello 22 samana iltana.

Seiska: Sanna Marin juhli yöelämässä, kun Haaviston koronatartunta oli tiedossa

Pääministeri Sanna Marin (sd.) juhli Helsingin yöelämässä lauantaina, kertoo Seiska-lehti. Tätä ennen pääministeri oli omien sanojensa mukaan saanut tietää ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) koronatartunnasta. Hän kertoi itse asiasta Twitter-tilillään sunnuntai-iltana.

Seiska-lehden tietojen mukaan Marin olisi ollut kahdessa eri ravintolassa yhteensä useiden tuntien ajan ja isomman seurueen kanssa.

Valtioneuvosto tiedotti Haaviston koronatartunnasta lauantai-iltana. Ministerin kerrottiin olevan oireeton ja työskentelevän toistaiseksi etänä kotoaan käsin.

Itsenäisyyspäivänä luvassa valtakunnallinen lipunnosto ja ulkoilmakulkueita

Koronaviruspandemia vaikuttaa jo toistamiseen itsenäisyyspäivän viettoon, ja 104-vuotiasta Suomea juhlitaan rajoitetuin menoin.

Suomalaisuuden liitto järjestää valtakunnallisen lipunnoston Tähtitorninmäellä Helsingissä itsenäisyyspäivän aamuna kello yhdeksältä. Järjestäjä suosittelee yleisölle vahvasti kasvomaskin käyttämistä ja turvavälien pitämistä.

Ylioppilaskunnat järjestävät itsenäisyyspäivän kulkueita eri puolella Suomea. Esimerkiksi Helsingissä soihtukulkue lähtee liikkeelle Hietaniemestä ja päätyy Senaatintorille. Poliisin tietojen mukaan Helsingissä järjestetään myös mielenosoituskulkueita.

Itsenäisyyspäivänä kireää pakkasta etenkin pohjoisessa ja lännessä

Itsenäisyyspäivää vietetään suurelta osin kylmässä säässä, kertoo Ilmatieteen laitos.

Etenkin Suomen länsi- ja pohjoisosassa on edelleen laajoilla alueilla selkeää ja pakkanen kireää. Maan etelä- ja itäosassa sää on hieman pilvisempää ja lauhempaa.

Etelässä lämpötila voi olla päivällä –10 astetta, kun Lapissa pakkanen voi laskea jopa –35 asteeseen.

Etelärannikon tuntumassa voi Ilmatieteen laitoksen mukaan tuulla jonkin verran, kun pääosin tuuli on maassa huomenna heikkoa. Pakkasvaroitus on voimassa maan länsi- ja pohjoisosissa.

Koronapandemia ei hiljentänyt asekauppaa, vaikka talous muuten supistuikin

Koronapandemiasta huolimatta aseet kävivät viime vuonna edelleen kaupaksi. Tukholman kansainvälisen rauhantutkimusinstituutin Siprin tuoreen raportin mukaan alan sadan suurimman yrityksen myynti kasvoi 1,3 prosenttia vuonna 2020 yltäen 531 miljardiin dollariin.

Kasvu on merkittävä, sillä globaali talouskasvu supistui viime vuonna koronan vuoksi 3,1 prosenttia.

Varsinkin amerikkalaisten ja kiinalaisten yritysten myynti kasvoi, kun taas venäläisten yritysten asemyynti väheni jo kolmantena vuotena peräkkäin.

Max Verstappenille 10 sekunnin aikarangaistus Saudi-Arabian osakilpailusta

Formulakuljettaja Max Verstappenille on annettu kymmenen sekunnin aikarangaistus formula 1:n Saudi-Arabian osakilpailun tapahtumasta, jossa Lewis Hamilton törmäsi vauhtiaan voimakkaasti hidastaneeseen hollantilaiseen.

Verstappen sai lisäksi kaksi rangaistuspistettä.

Aikarangaistus ei vaikuttanut Verstappenin sijoitukseen. Hamilton ajoi kisassa Verstappenin piste-etumatkan umpeen MM-sarjan viimeistä edellisessä osakilpailussa.

MM-sarjan viimeinen ja mestaruuden ratkaiseva kilpailu ajetaan 12. joulukuuta Abu Dhabissa. (Lähde: AFP)

Utah katkaisi Markkasen Clevelandin voittoputken - suomalaisen pistesaalis jäi niukaksi

Koripallon NBA-liigassa Utah Jazz on katkaissut suomalaispelaaja Lauri Markkasen edustaman Cleveland Cavaliersin voittoputken. Neljän perättäisen voiton jälkeen Cleveland taipui kotiparketillaan Utahin käsittelyssä pistein 109–108.

Markkasen pistesaalis jäi niukahkonlaiseksi. Hän pussitti kaikkiaan yhdeksän pistettä. Kolmosta hän yritti viidesti, onnistuen kertaalleen. Lisäksi suomalainen otti viisi levypalloa.

Pelin kovin pistemies oli Utahin Donovan Mitchell 35 pisteellään. Toisiksi eniten pisteitä keräsi Clevelandin Darius Garland. Garland upotti viisi kolmosta ja yhteensä 31 pistettä.

Tampa Bay pyyhki jäätä isäntäjoukkue Philadelphialla - hallitsevalle liigamestarille 7-1-voitto

Jääkiekon NHL:ssä hallitseva liigamestari Tampa Bay Lightning otti 7–1-vierasvoiton Philadelphia Flyersista.

Philadelphialla on takanaan nyt jo kahdeksan perättäistä voitotonta ottelua. Tampalle voitto taas oli kolmas perättäinen.

Ottelun kovimmat pistemiehet olivat Tampan Ryan McDonagh ja Corey Perry. McDonagh avasi ottelun maalitilin, kun ensimmäistä erää oli pelattu vajaat kahdeksan ja puoli minuuttia. Perry puolestaan iski ensimmäisen maalinsa tasan minuuttia myöhemmin.

Perry viimeisteli vielä voittolukemat päätöserässä McDonaghin avittamana.

Perryn tilille kilahti tehopisteet 2+1 ja McDonaghille 1+2.