Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomien kesälehti on ilmestynyt!

Hallitus haluaa vauhdittaa merituulivoiman markkinaehtoista kehitystä huutokauppamallilla

Hallitus haluaa vauhdittaa merituulivoiman markkinaehtoista kehitystä Suomessa huutokauppamallilla, jonka avulla Metsähallituksen hallinnassa olevia yleisiä vesialueita voidaan vuokrata yrityksille merituulivoiman hankekehitykseen ja rakentamiseen.

Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta puolsi keskiviikkona kokouksessaan esitystä huutokauppamalliksi.

Alueista peritään huutokaupassa määräytyvää vuokraa, joka perustuu hankekehitys- ja rakennusvaiheissa alueen pinta-alaan ja tuotantovaiheessa ensisijaisesti tuotetun sähkön määrään.

Ensimmäinen huutokauppa toteutetaan arviolta vuosina 2023–24, ja se käsittää 3–4 merituulivoimalle soveltuvaa aluetta.

Alueen vuokraamisesta päättää huutokaupan jälkeen valtioneuvosto tai talouspoliittinen ministerivaliokunta.

Huutokaupan voittaja tai voittajat saavat yksinoikeuden hankekehitykseen, rakentamiseen tarvittavien lupien hakemiseen, merituulivoiman rakentamiseen sekä sähkön tuottamiseen kyseisellä merialueella.

"Uusille tuulivoimahankkeille on tarvetta"

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan Suomeen tarvitaan uusia tuulivoimahankkeita ilmasto- ja energiapoliittisten tavoitteiden saavuttamiseksi, sillä Suomen tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2035 ja hiilinegatiivinen pian sen jälkeen.

– Tarvitsemme tulevina vuosikymmeninä runsaasti lisää puhdasta sähköä teollisuuden ja koko yhteiskunnan tarpeisiin. Onkin ensiarvoisen tärkeätä luoda selkeä ja ennakoitava sääntely-ympäristö tulevia merituulivoimainvestointeja varten, Lintilä sanoo.

Lintilän mukaan merituulivoiman rakentaminen markkinaehtoisesti ei ole ollut toistaiseksi Suomessa kannattavaa, mutta kannattavuuden odotetaan parantuvan lähivuosina muun muassa teknologiakehityksen ansiosta.

Metsähallitus tekee aluksi vesialueita koskevia esiselvityksiä ja valitsee näiden perusteella huutokaupattavat alueet yhteiskunnan kokonaisetu huomioiden.

Huutokauppamalli ei koske Ahvenanmaan maakuntaa.