Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pelastakaa Lapset: Jo neljännesmiljoona lasta kuollut nälkään Itä-Afrikassa vuonna 2021

Nälkään tai siihen liittyviin sairauksiin on Itä-Afrikassa kuollut tänä vuonna yli 260 000 alle viisivuotiasta lasta, toteaa Pelastakaa Lapset -järjestön tekemä analyysi .

Akuutista aliravitsemuksesta kärsivien lasten määrä on vuoden 2021 aikana noussut selvästi. Aliravitsemus on ainakin osatekijä noin puolessa alle viisivuotiaiden lasten kuolemissa alueella. Itä-Afrikan akuutisti aliravituista lapsista alle puolet saa tällä hetkellä hoitoa.

Selvitys perustuu YK:n keräämiin tietoihin, ja menehtyneiden lasten määrä on varovainen arvio. Selvityksen kohteena olevat kahdeksan Itä-Afrikan maata ovat Burundi, Etelä-Sudan, Etiopia, Kenia, Ruanda, Somalia, Sudan ja Uganda.

Syinä ilmastonmuutoksen seuraukset ja koronapandemia

Ruokaturvattomuutta ja akuutista aliravitsemuksesta kärsivien määrää selittävät Itä-Afrikassa niin ilmastonmuutoksen vaikutukset kuin koronapandemiakin. Muun muassa osassa Etiopiaa ja eteläisessä Somaliassa ihmisiä koettelee ankara kuivuus, mutta Etelä-Sudanissa on alueita jotka kärsivät rankkasateista. Molemmat äärimmäiset sääilmiöt ovat ajaneet ihmisiä pois asuinsijoiltaan. Rankkasateet ovat myös vaikeuttaneet ja häirinneet hätäaputarvikkeiden saamista perille.