Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomien kesälehti on ilmestynyt!

Tietovuotaja Julian Assangen luovuttamisesta Yhdysvaltoihin luvassa päätös

Britanniassa vetoomustuomioistuimen on määrä päättää tänään, luovutetaanko tietovuotaja Julian Assange, 50, Yhdysvaltoihin. Yhdysvallat on valittanut alemman oikeusistuimen tammikuisesta päätöksestä, jolla luovutus estettiin.

Oikeus päätti tuolloin, ettei Wikileaks-vuotosivuston perustajaa voi luovuttaa, koska hänen mielenterveytensä on hyvin horjuva ja itsemurhariski on korkea.

Assangea ei kuitenkaan tuolloin vapautettu takuita vastaan odottamaan päätöstä valituksesta, koska oikeuden mukaan oli merkittäviä syitä uskoa, että hän pakenisi.

Assange on ollut vankilassa vuodesta 2019. Sitä ennen hän piileskeli Ecuadorin Lontoon-suurlähetystössä vuodesta 2012.

Assangen tapauksen oikeuskäsittely tuskin tulee perjantaina päättymään, oli päätös mikä tahansa. Jos Yhdysvaltojen valitus hyväksytään, asia palaa alemman oikeusasteen käsiteltäväksi. Kumpikin osapuoli voi niin ikään vielä valittaa perjantain päätöksestä Britannian korkeimpaan oikeuteen.

Jopa 175 vuoden vankeustuomio uhkaa

Assangea odottaa Yhdysvalloissa yhteensä 18 syytettä, jotka liittyvät Wikileaksin julkaisemiin salaisiksi luokiteltuihin asiakirjoihin.

Vuodetussa noin puolen miljoonan asiakirjan aineistossa käsiteltiin muun muassa Afganistanin ja Irakin sotatoimiin liittyviä yksityiskohtia. Yhdysvaltain hallinto väittää, että Assange olisi auttanut entistä tiedusteluanalyytikkoa Chelsea Manningia varastamaan vuodetut asiakirjat.

Assange voisi saada Yhdysvalloissa jopa 175 vuoden vankeustuomion.