Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sveitsi lopetti korruptiotutkinnan Espanjan ex-kuninkaasta

Sveitsin syyttäjäviranomaiset ovat lopettaneet yli kolme vuotta kestäneen korruptiotutkinnan Espanjan entistä kuningasta Juan Carlosia vastaan. Tutkinnan taustalla oli epäily, jonka mukaan kuningas olisi saanut vuonna 2008 liki 90 miljoonan euron lahjuksen Saudi-Arabiaan rakennettavan nopean junaratayhteyden urakan varmistamisesta espanjalaiselle konsortiolle.

Syyttäjien mukaan Saudi-Arabiasta Sveitsiin siirretyn rahasumman ja luotijunayhteyttä koskevan sopimuksen välistä kytköstä ei voitu tutkimuksissa riittävästi varmistaa.

Juan Carlos luopui Espanjan kruunusta poikansa Felipen hyväksi vuonna 2014. 83-vuotias ex-monarkki elää tätä nykyä omaehtoisessa maanpaossa Arabiemiraateissa.

Myös Espanjassa on käynnissä useita korruptiotutkintoja, jotka ovat tahranneet Juan Carlosin mainetta. Toistaiseksi ex-kuningasta ei ole kuitenkaan asetettu syytteeseen mistään.

Juan Carlos on monille espanjalaisille yhä kansallissankari, joka varmisti Espanjan siirtymisen demokratiaan vuonna 1975 kuolleen Francisco Francon diktatuurin jälkeen. Vuonna 1981 kuningas päätti poikkeuksellisella julkisella esiintymisellään parlamentin vallanneiden sotilaiden vallankaappausyrityksen.