Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kodeissa piilee useita vaaroja joulusesongin aikaan, yksi vakavimmista kuusessa – huomioi nämä kolme asiaa

Jouluna monissa kodeissa höyrytään, kun asuntoa valmistellaan jouluun. Tämä näkyy myös vakuutusyhtiöissä, sillä sesongin aikaan korostuvat tietyt tapaturmat ja vahingot, joita korvataan vakuutuksista.

Katso listalta, mitkä ovat yleisimpiä vaaranpaikkoja joulusesongin aikaan. Tiedot ovat peräisin LähiTapiolasta.

1. Joulusiivouksessa voi tippua televisio tai muu arvokas tavara

LähiTapiola on korvannut viime joulukausina kymmeniä rikkoutumisvahinkoja, joissa televisio tai esimerkiksi tietokoneen näyttö on tippunut siivouksen yhteydessä. Siivousvahinkoja tarkasteltiin joulunaluspäivistä uuteenvuoteen. Tyypillisesti imurin letku tai johto jää kiinni television reunaan ja kaataa sen kumoon.

– Laite voi myös tippua tasolta, kun huonekaluja siirrellään, tai siivooja itse osuu siihen. Myös esimerkiksi mopin pää voi osuessaan rikkoa ruudun, kertoo jouluajan vahinkoihin perehtynyt projektijohtaja Antti Määttänen LähiTapiolasta.

Laajasta kotivakuutuksesta korvataan rikkoutumisvahinkoja, kun vakuutukseen kuuluu rikkoutumisturva.

2. Kuusi voi kaatua tai aiheuttaa kosteusvahingon

LähiTapiolalle on ilmoitettu joulu-tammikuun välillä viime vuosina lukuisia joulukuusen siirtämisestä tai kaatumisesta aiheutuneita vahinkoja. Kuusi on hyvä sijoittaa kotona sellaiseen paikkaan, ettei se jää kulkureiteille, eikä esimerkiksi kaatuessaan riko ympärillä olevaa irtaimistoa.

Kasteluveden lattialle aiheuttamia vahinkoja sattuu yllättävän paljon.

– Jos kuusi pääsee kaatumaan huomaamatta tai kuusenjalka yllättäen päästää vedet läpi, voi kosteus aiheuttaa lattiapintaan vaurioita, ellei vahinkoa huomata vielä samana päivänä, sanoo Määttänen.

– Kosteusvahinkoja voi pyrkiä ehkäisemään myös laittamalla kuusen tai kuusimaton alle muovialustan, ja yleensäkin tarkistamalla silloin tällöin, että kaikki on oksien alla kunnossa.

3. Elävä tuli on kaunis, mutta ole varovainen joulunakin

Kynttilöistä saa vuosittain alkunsa useita vakavia tulipaloja, ja pelastustoimen mukaan niissä menehtyi viime vuonna neljä henkilöä.

LähiTapiolan kotivakuutuksesta korvataan vuosittain kymmeniä kynttilöistä ja ulkotulista aiheutuneita palovahinkoja. Moni niistä on onneksi tuhoiltaan verrattain pieni. Kyseessä on esimerkiksi tekstiilien tai pöytien pintojen vaurioitumista. Kaikkiaan avotuli voi yllättää monella tavalla.

– Tietoomme on viime vuosina tullut useampia sellaisia vahinkoja, joissa kannettavan tietokoneen kannen takana pöydällä ollut tuikku on polttanut näyttöön reiän, Määttänen kertoo.