Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuore selvitys: Rokotteet suojaavat tehokkaasti lapsia - 11-vuotiailla jopa kaksinkertainen määrä koronatartuntoja 12-vuotiaisiin verrattuna

Koronatalouden tutkimusryhmä Tilannehuoneen torstaina julkaistujen tietojen perusteella mRNA-rokotteet näyttävät suojaavan hyvin tartunnoilta myös lapsia, jotka ovat rokotettuja. Tartuntatautitiedoista voidaan nähdä, että 11- ja 12-vuotiaiden lasten tartunnat kehittyivät pitkälti samalla tavalla aina syksyyn 2021 asti.

12–15-vuotiaiden lapsien koronarokotukset alkoivat elokuussa, jonka jälkeen voitiin havaita 11-vuotiailla selkeästi enemmän tartuntoja kuin 12-vuotiaiden ikäryhmässä.

– On yllättävää, että erot ovat näinkin selkeitä. Viimeisten viikkojen aikana tartuntoja on ollut 11-vuotiailla jopa kaksi kertaa enemmän kuin 12-vuotiailla. Ei ole poissuljettua, että rokottaminen olisi vaikuttanut myös testeihin hakeutumisen kynnykseen, mutta eroa rokottamattoman ja rokotetun ikäryhmän välillä on joka tapauksessa merkittävä, kertoo tutkimusryhmän johtaja Turun yliopiston terveystaloustieteen professori Mika Kortelainen.

Tänään julkaistuista aineistoista käy ilmi myös, miten rokotukset ovat vaikuttaneet eri toimialoilla toimivien työntekijöiden tartuntoihin. Tartuntoja löytyy edelleen samoista ammateista kuin keväällä, mutta rokotetuilla alakohtainen vaihtuvuus on tasoittunut. Eniten koronatartuntoja ilmenee rakentamisen, majoitus- ja ravitsemisalojen, hallinto- ja tukipalvelutoiminnan sekä terveys- ja sosiaalipalveluiden rokottamattomilla työntekijöillä.

– Tartunnat jakautuvat hyvin tasaisesti rokotetun ryhmän sisällä toimialasta riippumatta, mutta tarkasteltaessa rokottamattomia, ovat alakohtaiset erot isoja. Rokottamattomilla näyttää olevan vaihteleva riski riippuen siitä millä alalla työskentelee. Tämä tukee Tilannehuoneen aikaisempaa havaintoa alakohtaisista riskeistä saada koronatartunta. Rokotukset näyttäisivät poistavan tätä riskiä tehokkaasti, arvioi tutkimusryhmän avustaja Helena Rantakaulio.

Tilannehuone on Helsinki Graduate School of Economicsin yhteistyössä VATT:n kanssa keväällä 2020 perustama koronatalouden tutkimusryhmä, jossa toimii yli 20 tutkijaa taloustieteen eri alueilta.