Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Apulaisoikeuskansleri: Poliisilla vaikeuksia tunnistaa ihmiskaupparikokset, mikä on johtanut esimerkiksi esitutkintojen viivästymiseen

Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalaisen mukaan poliisilla on vaikeuksia tunnistaa ihmiskaupparikoksen tunnusmerkistö esitutkinnassa, kerrotaan Oikeuskanslerinviraston tiedotteessa. Vaikeudet näkyvät muun muassa poliisin suorittamissa ihmiskauppaan liittyvissä esitutkinnoissa viivästymisinä.

Keväällä julkaistussa Helsingin Sanomien lehtijutussa kerrottiin esimerkkejä poliisin ihmiskauppatutkinnoista ja niissä ilmenneistä puutteista. Apulaisoikeuskansleri otti muun muassa näiden tietojen perustella omana aloitteenaan arvioitavaksi, onko poliisi menetellyt ihmiskaupparikosten esitutkinnassa viivytyksettä ja lain ja velvollisuuksien mukaisesti.

Myös Poliisihallitus käynnisti selvityksen ihmiskaupparikosten tutkinnan ongelmista.

Apulaisoikeuskansleri kävi ratkaisuaan varten läpi kaikkiaan 50 poliisin esitutkintaa. Useat näistä olivat vielä kesken apulaisoikeuskanslerin antaessa ratkaisunsa. Useimmat läpikäydyistä esitutkinnoista olivat viivästyneet.

Pisimmillään esitutkinnan kesto oli ollut yli neljä vuotta. Merkittävää viivästymistä oli aiheuttanut se, ettei poliisi ollut tunnistanut ihmiskaupparikosten ja siihen liittyvien rikosten tunnusmerkistöjä. Esimerkiksi joissakin tapauksissa poliisi on tutkinut epäiltyä rikosta ensiksi muilla nimikkeillä. Viivästymiseen on ollut myös useita muita syitä, kuten poliisin vähäiset tutkintaresurssit, ongelmat tulkkauksessa ja viranomaisten välisessä yhteistyössä.

12 huomautusta esitutkinnan lainvastaisesta viipymisestä

Apulaisoikeuskansleri antoi ratkaisussaan poliisille 12 huomautusta lainvastaisesta esitutkinnan aiheettomasta viipymisestä. 15 asiassa hän kiinnitti poliisi huomiota esitutkinnan toimittamiseen liittyvään lainsäädäntöön ja menettelyihin esitutkinnassa.

Apulaisoikeuskanslerin mukaan ongelma on vakava ja Poliisihallituksen tähänastiset toimenpiteet ovat olleet riittämättömiä. Vaikka Poliisihallitus kertoo lisänneensä koulutusta ihmiskaupparikosten torjunnassa, poliisilaitosten antamat selvitykset osoittavat, että puutteet poliisin osaamisessa ovat ilmeisiä. Apulaisoikeuskanslerin mukaan Poliisihallituksen ja Poliisiammattikorkeakoulun on harkittava, olisiko ihmiskaupan ja sen lähirikosten torjumiseksi annettavaa poliisin koulutusta tehostettava.

Apulaisoikeuskansleri kehottaa myös poliisin sisäistä laillisuusvalvontaa ottamaan ihmiskaupparikosten tunnistamisen ja viivytyksettömän esitutkinnan turvaamisen lähempään seurantaan. Poliisihallituksen on luotava esitutkinnan suorittamiselle myös muutoin sellaiset edellytykset, etteivät käännöksiin ja tulkkauksiin liittyvät ongelmat viivästytä esitutkintaa kohtuuttomasti.