Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutissuomalainen: Joka kolmas aluevaaliehdokas on kunnanvaltuutettu

Joka kolmas aluevaaliehdokas on kunnanvaltuutettu, ilmenee Uutissuomalaisen selvityksestä. Ehdokkaita tammikuun aluevaaleissa on 10 584, ja heistä Uutissuomalaisen mukaan 3 346 eli noin 32 prosenttia istuu kaupungin- tai kunnanvaltuustossa. Tiedot ovat laskettavissa oikeusministeriön ehdokastiedoista.

Tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom Kuntaliitosta arvioi Uutissuomalaiselle, että käytännössä kokemusta kuntapolitiikasta löytyy selvästi useammalta kuin joka kolmannelta ehdokkaalta. Kolmasosa ei sisällä esimerkiksi varavaltuutettuja.

Kansanedustajia aluevaaleissa on ehdolla 111.

Sunnuntaina 23. tammikuuta järjestettävät vaalit ovat Suomen ensimmäiset aluevaalit. Aluevaaleissa valitaan edustajat aluevaltuustoihin. Aluevaltuustot vastaavat hyvinvointialueilla sosiaalihuollon, terveydenhuollon ja pelastustoiminnan järjestämisestä vuoden 2023 alusta alkaen.

Muusta Suomesta poiketen helsinkiläiset eivät äänestä aluevaaleissa, sillä Helsingissä palveluista vastaa jatkossakin kaupunki.