Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomessa on raportoitu yli 11 000 uutta koronavirustartuntaa – "On todennäköistä, että virus on levinnyt perhepiireissä jouluna"

Suomessa on raportoitu noin 11 300 uutta koronavirustartuntaa, Terveyden ja hyvinvoinninlaitos (THL) kertoo. Kahden viime viikon aikana on todettu lähes 43 000 tartuntaa, mikä on noin 21 600 tartuntaa enemmän kuin tätä edellisillä kahdella viikolla.

THL:n mukaan tämän päivän suuressa luvussa on mukana noin 1 800 tartuntaa joulunajan pyhiltä. Valtaosa tapauksista on todettu kuitenkin joulun jälkeisellä viikolla.

– Tapausmäärissä on havaittu selvää kasvua. Taustalla on erityisesti omikronmuunnoksen leviämisherkkyys, THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen sanoo laitoksen tiedotteessa.

– On todennäköistä, että virusta on levinnyt perhepiireissä joulun aikana. Samanlaista omikronmuunnoksen aiheuttamaa tapausmäärien kasvua on havaittu aiemmin esimerkiksi Tanskassa ja Norjassa.

"Valitettavasti altistua voi alennusmyynneissäkin"

THL:n mukaan sairaalahoidossa on koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi nyt 375 ihmistä, mikä on 32 ihmistä enemmän kuin kaksi päivää sitten, jolloin sairaalaluvut viimeksi päivitettiin. Sairaalahoidossa koronan vuoksi olevista ihmisistä 52 on tehohoidossa. Tehohoitopotilaiden määrä on laskenut neljällä.

THL kertoi perjantaina myös kymmenestä uudesta koronavirusinfektioon liittyvästä kuolemasta Suomessa. Yhteensä koronaan liittyviä kuolemia on todettu pandemian aikana 1 564.

THL suosittelee suomalaisia viettämään uuttavuotta nyt pienessä porukassa tai jättämään juhlimisen kokonaan väliin. Myös tammikuun alennusmyynteihin ryntäämistä Salminen kehottaa miettimään.

– Nykyisessä epidemiatilanteessa miettisin kaksi kertaa alennusmyynneissä ajan viettämistä. Sielläkin voi valitettavasti altistua, kun virusta on nyt laajasti liikkeellä.

Korona jyllää Uudellamaalla, kolmosrokotteita otettu 66 000 lisää

THL:n mukaan tänään raportoiduista uusista tartunnoista noin 8 000 eli yli 70 prosenttia on todettu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella. Myös Varsinais-Suomesta ja Etelä-Pohjanmaalta on raportoitu aiempia päiviä selvästi enemmän koronavirustapauksia.

Viruksen valtakunnallinen ilmaantuvuus on THL:n mukaan nyt 627 tapausta sataatuhatta asukasta kohden kahdelta viime viikolta. Suurinta ilmaantuvuus on Husin alueella, jossa ilmaantuvuusluku on 1 106. Luvut ovat pyöristettyjä.

Seuraavaksi eniten väkilukuun suhteutettuja tartuntoja on samalla ajanjaksolla todettu Pohjois-Pohjanmaan (655) ja Pirkanmaan (617) sairaanhoitopiireissä.

Pienintä ilmaantuvuus on puolestaan Ahvenanmaan (125), Kainuun (140) ja Itä-Savon sairaanhoitopiireissä (154).

Koronarokotteen kolmannen annoksen on Suomessa saanut nyt 1,13 miljoonaa ihmistä eli noin 23 prosenttia 12 vuotta täyttäneestä väestöstä, THL kertoo.

Määrä on kasvanut eilisestä noin 66 000:lla. Toisen annoksen ottaneita on noin 4,1 miljoonaa, mikä on liki 84 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä. Ensimmäisen rokotteen ottaneita puolestaan on 4,3 miljoonaa eli 88 prosenttia 12 vuotta täyttäneestä väestöstä. Toisen ja ensimmäisen annoksen ottaneiden määrät ovat kasvaneet eilisestä muutamilla tuhansilla.

THL muistuttaa Twitterissä , että kaksi rokoteannosta ei anna riittävää suojaa viruksen tarttumiselta ihmisestä toiseen. Kolmas rokoteannos vähentää viruksen kiertoa väestössä ja antaa kahta annosta paremman suojan vakavaa tautimuotoa vastaan.

Suomessakin alkaa lähiaikoina jo neljäs rokotuskierros. THL antoi joulun alla suosituksen vakavasti immuunipuutteisten neljänsille koronapistoksille. Tehosteannoksen voi antaa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut kolmesta neljään kuukautta.

– Voimakkaasti immuunipuutteisten neljäs rokoteannos pidentää suojan kestoa ja vahvistaa immuniteettia tilanteessa, jossa omikronvariantti leviää väestössä, laitos tiedotti.

Esimerkiksi Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite on linjannut, että neljänsiä rokotteita aletaan antaa ensi maanantaista alkaen.

Voimakkaasti immuunipuutteisia ovat esimerkiksi elinsiirron saaneet ja vaikeaa kroonista munuaisten vajaatoimintaa sairastavat.

Yhteensä Suomessa on todettu pandemian aikana noin 260 000 koronavirustartuntaa.